Prethodni članak
Sljedeći članak

'Hitno zatvoriti škole, mladi šire zarazu u obitelji i javnom prijevozu'

Stav je to nekoliko članova Vladina znanstvenog savjeta koji zastupaju sve glasnije.


Zatvaranje škola – osnovnih u predmetnoj nastavi, srednjih i fakulteta na nacionalnoj razini – prvi je sljedeći korak koji Vlada mora poduzeti kako bi hitno smanjila broj novozaraženih – stav je to nekoliko članova Vladina znanstvenog savjeta koji zastupaju sve glasnije. Doduše, dio članova drži kako je Vlada već odavno trebala donijeti tu odluku jer mladi, naročito srednjoškolci i studenti, kaže tako za Večernji list Andreja Ambriović Ristov, članica Znanstvenog savjeta Vlade, mogu prenositi zarazu. Uglavnom su, ističe, asimptomatski, ne može ih se prepoznati da su zaraženi koronavirusom i doprinose širenju infekcije, kako među svojim kolegama tako i u vlastitim domovima.

Ne mogu sve testirati Upravo ta činjenica problematična je u opciji, naglašavaju članovi Vladina savjeta, da ravnatelj svake pojedinačne škole u suradnji s lokalnim stožerom donosi odluku o moguća tri modela nastave koji su na raspolaganju školama od početka ove školske godine s obzirom na to da Hrvatska ne stiže testirati ni sve one sa simptomima, a kamoli sve učenike.

S druge strane, dio lokalnih epidemiologa smatra kako je postojeći model po kojem škole u suradnji s lokalnim stožerima donose odluke o modelu nastave dobar jer im odobrenje Ministarstva obrazovanja u odluci koji će model nastave primijeniti nije potrebno i djeluju u skladu sa situacijom. Drugim riječima, odgovornost je prebačena na ravnatelje i lokalne epidemiologe, navodi Večernji.hr.

U Hrvatskoj je trenutačno zatvoreno 110 srednjih škola, odnosno u pet hrvatskih županija u suradnji s ravnateljima i lokalnim stožerima već su prešli na online nastavu. – Želimo naglasiti da se od početka školske godine srednje škole zatvaraju i prelaze na online nastavu, i to upravo temeljem zahtjeva epidemiologa, a u suradnji s ravnateljima, osnivačima i lokalnim stožerima. Prema trenutačnom modelu o zatvaranju srednjih škola Ministarstvo ne izdaje suglasnost nego samo zaprima obavijest tako da Ministarstvo nema nikakve mehanizme “ne dopustiti” zatvaranje srednjih škola. Isto tako, prema trenutačnom modelu moguće je da sve srednje škole budu zatvorene te da prijeđu na online nastavu, a preduvjet za to je procjena ravnatelja, osnivača i lokalnih stožera da je epidemiološka situacija takva u svim srednjim školama u svim županijama da moraju prijeći na nastavu na daljinu – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook