Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Hitno tražimo popuštanje mjere za ta 4 kvadrata, jer mali ugostitelji redom će propasti’

Ivan Đurkin Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore KZŽ i potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, o strožim mjerama za ugostitelje


S obzirom na nove, još oštrije mjere koje je Stožer odredio za ugostiteljske objekte, pitali smo Ivana Đurkina Benkotića, predsjednika Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, kako komentira mjere i što će one značiti za naše ugostitelje.

Kontradiktorne stvari

- Svaki dan imamo sastanke, sastali smo se i sa Stožerom, tražili najbolje rješenje. Neke stvari su kontradiktorne, npr. odluka o 4 kvadratna metra i sa stolovima udaljenim 3 metra. Tražili smo hitno poništavanje tih 4 metra kvadratna, i da ćemo dalje se držati mjere o 3 metra između stolova odnosno od 1,5 m razmaka između gostiju. Četiri kvadratna metra nema smisla, pogotovo za ove male ugostitelje koji imaju manje prostore, oni ne mogu primiti više od svega par ljudi, to za njih znači zatvaranje lokala vrlo skoro. Na žalost, neki lokali jesu već ranije zatvoreni, neki su i otpustili radnike – komentira Đurkin Benkotić, koji je ujedno vlasnik nekadašnjeg Restorana Sermage u Svetom Križu Začretju, koji je sada usmjeren prema cateringu, dok ne dođu bolja vremena.

Ustavno pravo tražiti pomoć

Dodaje da su ugostitelji tražili hitno izjednačavanje stope PDV – a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV – a 13 posto, ukidanje poreza na potrošnju u kompletnom dijelu, koji plaćaju samo ugostitelji. – Pomogla bi nam i ponovna aktivacija HAMAG – Bicro kreditne potpore, koja je bila na početku godine aktivna, no vrlo brzo se zatvorila. I ono što najviše naglašavamo, osnivanje posebnog fonda bespovratnih sredstava za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko – turističkom sektoru – dodaje Đurkin Benkotić. - Ovo su sada izvanredne situacije, a u izvanrednim situacijama mi imamo ustavno pravo tražiti pomoć. Želimo zaštititi i sebe i naše goste, no u našoj branši nismo imali velikih žarišta, pojedina svadba tu i tamo, zatvaranje klubova neka bude privremena mjera, a sami restorani i kafiži tijekom dana mogli bez problema raditi, nismo rizični. Usporedite samo javni prijevoz, koliki je tu razmak u javnom prijevozu? Hitno tražimo popuštanje mjere za ta 4 kvadrata, jer mali ugostitelji redom će propasti – zaključuje Đurkin Benkotić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook