Prethodni članak
Sljedeći članak

HGSS-ovci zadnji dan prošle godine spašavali ženu na Velebitu

Godina zaključena s 34 akcije


fotografija je ilustracija, nije s mjesta događaja iz objave

Sa Ždrila na južnom Velebitu 25 je spašavatelja gospićkog HGSS-a na Silvestrovo spasilo planinarku koja je teško ozlijedila nogu. Tako su s 34 akcije zaključili 2022. i svima poželjeli da 2023. bude godina s manje poziva u pomoć, piše HRT.

Bila je to godina s 10 potražnih akcija, šest u uvjetima poplave, pet spašavanja u zimskim uvjetima, 11 ljetnih, a ova posljednja, kako su priopćili na samom početku nove godine, trajala je 13 sati i bila je uspješna.

Teren je bio težak, posebno zbog spuštanja ozlijeđene planinarke u nosilima. Iznad južnog je Velebita bila niska naoblaka, vidljivost je bila gotovo nikakva pa se spašavanje nije moglo odraditi helikopterom. Dogovor s timom letača i kapetanom HRZ-a iz baze Divulje bio je da će u slučaju da se nebo otvori, kako stoji u priopćenju, uputiti helikopter na lokaciju, ali to se nije dogodilo.

Uz dozu humora i razgovor s ozlijeđenom planinarkom, kojoj je prije transporta noga imobilizirana, ona je prenesena i zatim prevezena do Baških Oštarija te dalje vozilom hitne pomoći u bolnicu u Gospiću.

Poslušajte savjete, pazite na sebe i svoje bližnje

Na putu su spašavatelji, kažu, nailazili i na dobro opremljene planinare, ali i na one u laganim platnenim tenisicama.

Pokušali smo im po tko zna koji put objasniti da je u planini potrebna adekvatna obuća, odjeća i još dosta toga i pritom se osjećali pomalo kao papagaji. Neka takvima nova godina donese malo više razuma, prosvjetljenja, uz naravno zdravlje, sreću i ljubav, stoji u neobičnoj čestitki HGSS-a.

Poručili su svima da poslušaju savjete stručnjaka.

Dragi planinari, izletnici, rekreativci i svi ostali, sve vas volimo i molimo: poslušajte naše savjete, poslušajte savjete drugih stručnjaka, ne ignorirajte upozorenja i vremenske prognoze, koristite se adekvatnom opremom jer jedino tako možemo svi zajedno izbjeći neželjene događaje i ono najgore, tragedije."

HGSS je svima zaželio sretnu i uspješnu 2023. godinu i što manje poziva u pomoć.

- Pazite na sebe i svoje bližnje, a ako što pođe po zlu, na vrijeme pozovite 112, mi ćemo, kao i uvijek, dati sve od sebe kako bismo vam pomogli, poručili su, prenosi HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook