Prethodni članak
Sljedeći članak

Harmonija s prirodom u revitaliziranom okruženju dravske park šume i rijeke Drave


U ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Park Boutique Hotelu u Varaždinu održana je početna konferencija projekta „InterACT Green“ kojem je cilj revitalizacija i uređenje odabranih dijelova Dravske park šume, uređenje staza i šetnica kroz šumu te revitalizacija dravske špice i riječne rive.

Nositelj projekta je Grad Varaždin, a partneri su Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Hrvatski šumarski institut, Javna ustanova „Priroda Varaždinske županije“, Turistička zajednica grada Varaždina i Grad Ludbreg.

Početnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici Grada Varaždina, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, predstavnici projektnih partnera, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, ravnateljica Javne ustanove „Priroda Varaždinske županije“ Sanja Kopjar, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, Krunoslav Indir iz Hrvatskog šumarskog instituta i brojni drugi sudionici. Pročelnica UO za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić i dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa predstavile su projekt uzvanicima, a uvodnim govorom obratio im se zamjenik gradonačelnika: „Posebno mi je zadovoljstvo što danas imamo početnu konferenciju ovog projekta. Jedan smo od 14 gradova iz cijele Europe koji s ovim projektom sudjeluje u zelenoj tranziciji. Sve pripremne radnje su završene i možemo krenuti s implementacijom. Zahvaljujem se našoj pročelnici Slađani Miočić i svim partnerima koji su dali sve od sebe i u roku od tri i pol godine imat ćemo potpuno nove sadržaje na našoj Dravi. Sada ćemo ljestvicu podići na potpuno novu razinu, zaštititi Dravu i dobiti na novoj vrijednosti na cijelom tom području. Svi našim Varaždincima i ostalim posjetiteljima osigurat ćemo nove sadržaje i uređena područja za odmor, rekreaciju i uživanje.  Ponosni smo na cijeli projekt i veselimo mu se.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković.

na konferenciji je predstavljen projekt i aktivnosti koje će provoditi projektni partneri, a koje će doprinijeti  obnavljanju i oplemenjivanju šumskog prostora, stvaranju kvalitetnijih uvjeta za boravak u prirodi te osmišljavanju novih sadržaja koji će građane približiti Dravskoj park šumi i rijeci Dravi i potaknuti ih na češći dolazak.

Rijeka Drava i istoimena park šuma prirodni su resursi od neprocjenjive važnosti za život   građana Varaždina koji taj prostor godinama koriste za rekreaciju i opuštanje. Ova zelena oaza nadomak centra grada dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama čime pridonosi očuvanju biološke raznolikosti i ekosustava, a njena važnost sve je veća u suvremenom urbanom okruženju u kojem se ljudi sve više udaljavaju od prirode. Baš kao Varaždin i Ludbreg živi s rijekom Dravom čiji prirodni i zaštićeni krajolici imaju veliki potencijal u pogledu gospodarskog, turističkog i društvenog razvoja.

Revitalizacija Dravske park šume u sklopu projekta „InterACT Green“ uključuje četiri glavna područja investiranja: obalu (riječnu rivu), šumske trgove i staze s urbanom opremom, „Špicu“ s umjetničkim skulpturama te promatračnicu, putokaze i ograde. U fazi projektiranja, kroz proces participacije, bit će implementirana rješenja koja odgovaraju javnim potrebama uz korištenje najnovijih dostignuća u krajobraznoj arhitekturi, a sve u skladu s Novim europskim Bauhausom.

Jedan od očekivanih rezultata projekta je razvoj IT platforme koju će osmisliti i kreirati na  varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Platforma će omogućiti digitalno interdisciplinarno upravljanje park šumom. Građanima koji žele posjetiti Dravsku park šumu pružat će informacije o šumi, novostima i događanjima, edukativne resurse i interaktivne karte. Gradu Varaždinu platforma će omogućiti upravljanje i nadzor nad šumom poput praćenje stanja okoliša putem senzora za temperaturu, kvalitetu zraka i tla, komunikaciju i upravljanje među svim relevantnim dionicima parka, planiranje i održavanje, GIS interaktivne karte i upravljanje posjetiteljima. Platforma će biti kontinuirano nadograđivana novim sadržajima i informacijama.

U sklopu razvoja plana obnove šume, Hrvatski šumarski institut provest će analizu ekosustava   i procjenu degradacije zaštićenih topola te sudjelovati u stvaranju interdisciplinarnih sadržaja koji će biti dio platforme, dok će se Javna ustanova Priroda Varaždinske županije pobrinuti da sve aktivnosti budu u skladu sa standardima zaštite prirode.

Turistička zajednica grada Varaždina zadužena je za promociju projekta kroz izradu strategije brendiranja i vizualnog identiteta te organizaciju sportskih, edukativnih i kulturnih događanja u koje će biti uključeno lokalno stanovništvo i turisti.

Kao transfer gradovi, koji će iskustvo rada na projektu i stečena znanja primijeniti u svojim sredinama, u projektu „InterACT Green“ sudjeluju Općina Kamnik iz Slovenije, Udruženje turističkih usluga Sierra Espuna iz Španjolske i mađarski grad Nyiregyhaza.

U sklopu nadolazećih aktivnosti bit će održane brojne interaktivne radionice s građanima, partnerima ali i svim drugim relevantnim dionicima. Kroz projekt se promiče suživot s prirodom u kojem se poštuje okoliš, čuva bioraznolikost i propagira održivost.

Ukupna vrijednost projekta je 5.166.425,60 eura, od kojih je 80 % bespovratnih sredstava iz programa Europske urbane inicijative. Podsjetimo, Grad Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih gradova kojem je osigurano sufinanciranje projekta u okviru 1. poziva Europske Urbane Inicijative (EUI) što pokazuje njegovu orijentiranost prema inovativnom, digitalnom i zelenom. Projekt je službeno započeo 1. ožujka 2024. godine i traje tri i pol godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook