Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradu Pregradi službeno dodijeljen certifikat Grad za mlade


Na prigodnoj svečanosti održanoj na Dan Europe, 9. svibnja u Zagrebu Gradu Pregradi dodijeljen je certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Titulu koji dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj preuzeo je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. Ovo priznanje dodjeljuje se gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Uz Pregradu, u Europskoj godini mladih titulu grada za mlade ponijeli su i gradovi Poreč i Križevci, a priznanja su im uručili državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić te predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk.

Podsjetimo, odluku o dodjeli titule „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima među kojima su predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.

Certifikat “Grad za mlade” dodjeljuje se onim gradovima  koji su zadovoljili sve potrebne kriterije odnosno najmanje 50 posto kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća – 60 posto, do 35 tisuća – 70 posto, više od 35 tisuća – 80 posto).

Na temelju stručne procjene dostavljene dokumentacije dostavljene u svrhu dobivanja certifikata Grad za mlade, Grad Pregrada ostvario je ukupno 72,37% standarda kvalitete lokalne politike za mlade.

- Ovo priznanje potvrda je našeg kontinuiranog ulaganja u razvoj politika za mlade te motiv da radimo još više u narednim godinama kako bismo tu titulu sačuvali i nakon 2025. godine. Želimo li da sudjelovanje u zajednici mladima ima smisla, ključno je da oni doista mogu oblikovati i utjecati na odluke i aktivnosti dok su mladi. Ponosan sam što su se mladi Pregračani i Pregračanke aktivno uključili u donošenje odluka, kroz participativni proračun za mlade i  kroz kreiranje sadržaja za mlade, a nadamo se da ćemo uskoro imati i centar za mlade - istaknuo je na dodjeli gradonačelnik Vešligaj.

Osim priznanja, Grad Pregrada primio je i zastavu koja će zavijoriti ispred gradske uprave, a uskoro će se u Pregradi izraditi i grafit s lokalnim motivima i elementima certifikata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program