Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradu Pregradi službeno dodijeljen certifikat Grad za mlade


Na prigodnoj svečanosti održanoj na Dan Europe, 9. svibnja u Zagrebu Gradu Pregradi dodijeljen je certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Titulu koji dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj preuzeo je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. Ovo priznanje dodjeljuje se gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Uz Pregradu, u Europskoj godini mladih titulu grada za mlade ponijeli su i gradovi Poreč i Križevci, a priznanja su im uručili državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić te predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk.

Podsjetimo, odluku o dodjeli titule „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima među kojima su predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.

Certifikat “Grad za mlade” dodjeljuje se onim gradovima  koji su zadovoljili sve potrebne kriterije odnosno najmanje 50 posto kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća – 60 posto, do 35 tisuća – 70 posto, više od 35 tisuća – 80 posto).

Na temelju stručne procjene dostavljene dokumentacije dostavljene u svrhu dobivanja certifikata Grad za mlade, Grad Pregrada ostvario je ukupno 72,37% standarda kvalitete lokalne politike za mlade.

- Ovo priznanje potvrda je našeg kontinuiranog ulaganja u razvoj politika za mlade te motiv da radimo još više u narednim godinama kako bismo tu titulu sačuvali i nakon 2025. godine. Želimo li da sudjelovanje u zajednici mladima ima smisla, ključno je da oni doista mogu oblikovati i utjecati na odluke i aktivnosti dok su mladi. Ponosan sam što su se mladi Pregračani i Pregračanke aktivno uključili u donošenje odluka, kroz participativni proračun za mlade i  kroz kreiranje sadržaja za mlade, a nadamo se da ćemo uskoro imati i centar za mlade - istaknuo je na dodjeli gradonačelnik Vešligaj.

Osim priznanja, Grad Pregrada primio je i zastavu koja će zavijoriti ispred gradske uprave, a uskoro će se u Pregradi izraditi i grafit s lokalnim motivima i elementima certifikata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook