Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnik vijećnicima: 'Netko u HEP-u radi protiv premijera i Vlade'

Prošle godine, iznos koji smo plaćali za javnu rasvjetu, bio je 420 tisuća kuna s PDV-om. Tada nam se javilo pet ponuđača. Ove godine raspisali smo isti natječaj, sa istim brojem lampi, sve isto... a na natječaj nam se javio samo jedan ponuđač, i to HEP. Iznos njihove ponude, odnosno, troška kojeg bi trebalo platiti za javnu rasvjetu je 1 milijun i 720 tisuća kuna. Da zaokružim, dakle, 500 posto više - rekao je gradonačelnik


U utorak u poslijepodnevnim satima u Zaboku je održana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je bilo prisutnih 10 vijećnika, a pred kojima se našao dnevni red s 10 točaka, među kojima su bile i odluka o prihvaćanju Godišnjeg izvješća o izvršenju gradskog proračuna za 2021. godinu, kao i odluka o raspodjeli rezultata poslovanja. Također, na dnevnom redu bila je i jedna točka koja je imala 12 podtočaka, a riječ je, zapravo, o prihvaćanju izvršenja raznih programa za 2021. godinu, kao što su programi gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, gradski programi socijalne skrbi, javnih potreba u kulturi, sportu, kao i ostali programi koji su se provodili tijekom protekle godine. Vijećnici su većinom glasova prihvatili sva izvješća i to na način da je sedmero prisutnih vijećnika vladajuće koalicije bilo 'za', dok su dvojica vijećnika iz redova HDZ-a, Robert Lež i Petar Vrančić, kao i nezavisni Žarko Ivančić bili suzdržani, uz iznimke kod nekoliko podtočaka, kod kojih je Ivančić jedini bio protiv.

- Današnje prihvaćanje ovih izvješća je jedna zakonska obveza, dakle, formalnost, jer raspravu o realizaciji programa smo vodili prije donošenja novog proračuna. Tako da možemo reći da je ovo samo forma ukupnoj realizaciji. Generalo sam zadovoljan s ukupnom realizacijom, a nezadovoljan sam, naravno, što nismo mogli više. A nismo mogli više jer 'nije bilo penez'. Novaca uvijek fali jer su želje i potrebe uvijek veće, ali smo pokušavali raditi i poslovati po onom da se 'rasprostremo onoliko koliko je pokrivač dug', da ne ulazimo u problematične situacije u koje je danas vrlo lako ući, zbog stanja koje je nastalo i zbog Covida, ali sad i zbog rata u Ukrajini, što osjećamo i na našim gradilištima – rekao je novinarima nakon sjednice gradonačelnik Ivan Hanžek.

Jedna od točaka dnevog reda koja je jednoglasno prihvaćena, bila je ona da se Branka Tuđa Kanceljak imenuje na mjesto ravnateljice zabočke Gradske knjižnice na još jedan mandat od četiri godine. Kako je vijećnicima prezentirala pročelnica Natalija Gretić, nakon odluke Vijeća, Grad je raspisao natječaj za to radno mjesto, javila se samo jedna osoba, Branka Tuđa Kanceljak, koja nije ispunjavala sve tražene uvjete, stoga je natječaj poništen te je raspisan novi. I na taj novi javila se opet samo jedna, ponovo ista osoba, kojoj od uvjeta nedostaje onaj o položenom stručnom knjižničarskom ispitu. Stoga se pred gradskim vijećnicima našao prijedlog da se Branku Tuđa Kanceljak imenuje ravnateljicom knjižnice, na način da joj se uvjetuje da u roku od tri godine mora položiti stručni ispit, što su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Nadalje, vijećnici su također jednoglasno prihvatili i prijedloge da se povodom Dana Grada Zaboka, najviše priznanje, odnosno, Povelja Grada Zaboka ove godine dodijeli Petru Bedenikoviću za dugogodišnji predan rad u zabočkom Gradskom društvu Crvenog križa, za darivanje krvi (krv je do sad dao 101. put, op.a.) te za aktivizam u Lovačkom društvu 'Trčka'. Plakete Grada Zaboka dodijelit će se Đurđici Škrbec i Krešimiru Benčiću, odlučili su gradski vijećnici.

Na kraju sjednice, vijećnik Petar Vrančić pohvalio je organizaciju svibanjskih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu manifestacije Proljeće u Zaboku, a iako je kod glasanja bio suzdržan, pohvalio je i izvršenje gradskog proračuna i programa. Vrančić je izrazio nadu da će se nastaviti još bolje i da će se u budućnosti više ulagati u ona gradska naselja u kojima se do sad ulagalo manje te da će se više izdvajati za socijalu, primjetivši pri tom kako Grad nije umirovljenicima dijelio Uskrsnice. Također, postavio je gradonačelniku Hanžeku i dva pitanja. Prvo je bilo vezano uz 'staru priču' o izmještanju motocros staze te gradnji stambenih zgrada na lokaciji postojeće staze, jer, kako je rekao Vrančić, potražnja za stanovima u Zaboku je velika i njihova gradnja je potrebna. Drugo pitanje bilo je vezano uz spremnost Grada Zaboka za natječaj, odnosno, javni poziv koji je upravo otvoren, a koji se odnosi na mogućnost sufinanciranja izgradnje i dogradnje dječjih vrtića. 

Što se tiče motocros staze, gradonačelnik Hanžek mu je izložio kako unazad šesnaest godina vrše razne pregovore i razgovore, kako s klubom koji je vlasnik staze, tako i s potencijalnim investitorima. Spominjale su se tijekom godina razne mogućnosti i 'kombinacije', rekao je Hanžek, ali također je napomeuo da je često klub imao nerelana očekivanja, pa je pozvao vijećnika Vrančića da iskoristi i svoj utjecaj da se nađe zajednički jezik između kluba, Grada i potencijalnih investitora. – Tu je problem i činjenica da bi se na ionako opterećenom raskrižju ulica Stjepana Radića i Matije Gupca stvarao prometni kaos doseljavanjem novih stanovnika na to područje. Zbog toga pada interes investitora, jer bi to moglo smanjiti i broj zainteresiranih kupaca stanova. Taj problem će nestati kad realiziramo jednosmjerni promet ulicom Matije Gupca jer tada više neće postojati problem skretanja iz ulice Stjepana Radića na glavnu cestu – rekao je Hanžek te najavio kako će se tada stvoriti preduvjet da se projekt izgradnje stambenih zgrada na motocros stazi realizira.

Što se tiče natječaja za dječje vrtiće, Grad je spreman, rekao je Hanžek. – Natječaj za dječje vrtiće raspisan je s današnjim danom. Mi imamo gotovu projektnu dokumentaciju i u fazi smo zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole i vjerujem da ćemo biti sretne ruke. Isto tako, imamo projekt za proširenje, odnosno dogradnju osnovne škole, kao i područne škole, te idemo u ishođenje građevinske dozvole. Potom ćemo čekati natječaj za škole da bismo se mogli prijaviti – rekao je gradonačelnik.

Na kraju, gradonačelnik je vijećnike obavijestio kako je Grad Zabok, sukladno zakonskoj regulativi, raspisao natječaj za snabdijevanje električnom energijom za javnu rasvjetu. – Prošle godine, iznos koji smo plaćali za javnu rasvjetu, bio je 420 tisuća kuna s PDV-om. Tada nam se javilo pet ponuđača. Ove godine raspisali smo isti natječaj, sa istim brojem lampi, sve isto... a na natječaj nam se javio samo jedan ponuđač, i to HEP. Iznos njihove ponude, odnosno, troška kojeg bi trebalo platiti za javnu rasvjetu je 1 milijun i 720 tisuća kuna. Da zaokružim, dakle, 500 posto više. Poništili smo natječaj, snabdijevanje još teče, vidjet ćemo. Nekad smo javnu rasvjetu gasili u ponoć, palili u 5 ujutro, možda ćemo morati opet, ali što će biti s gospodarstvenicima i obrtnicima? Ovo nije kritika Vlade, nego kritika jedne hrvatske institucije, na koju hrvatska Vlada ima utjecaja. To je najveći akcelerator inflacije. S obzirom da imam nekog staža u Elektri, znam i strukturu proizvodnje električne energije u Hrvatskoj i mislim da se netko zaigrao. U najmanju ruku, netko se u HEP-u zaigrao. Ako ništa drugo, radi protiv premijera i Vlade. Drugačije ne mogu protumačiti da s 400 tisuća dođe na milijun i 700 tisuća cijena električne energije – rekao je Hanžek prisutnim vijećnicima koji su ostali zatečeni i začuđeni visinom ponude koju je poslao HEP.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook