Prethodni članak
Sljedeći članak

Građani Pregrade mogu bilo kada i bilo gdje vidjeti informacije o gradskom proračunu

sklopu platforme Otvoreni grad građani mogu pratiti prihode i rashode proračuna svoga grada uz pomoć usluge iProračun. Uz tu uslugu, podsjećamo, Pregračankama i Pregračanima dostupno je još šest digitalnih usluga


Stanovnici Pregrade upoznaju se s još jednom modernom uslugom informatičkog rješenja koja njihov grad stavlja u rubriku jednog od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. U sklopu platforme Otvoreni grad građani mogu pratiti prihode i rashode proračuna svoga grada uz pomoć usluge iProračun. Uz tu uslugu, podsjećamo, Pregračankama i Pregračanima dostupno je još šest digitalnih usluga - Na dlanu, Digitalni obrasci, Moj proračun, Financijske kartice, Sustav informiranja građana (SIG) te iTransparentnost.

Informiranost građana

iProračun pruža sve informacije o prijedlozima proračuna, tekućem proračunu i njegovom izvršenju. Osim tekućeg, moguće je pratiti kako se proračun do sada restrukturirao kroz proračunska poglavlja te saznati njegovu trenutnu strukturu. Građanima je omogućeno nikad jednostavnije informiranje, a usluga ih ujedno potiče i na aktivno uključivanje i sudjelovanje u svim proračunskim procesima.

Prihodi i rashodi proračuna

Svaki proračun jednog grada ima svoje glavne izvore financiranja. To su obično porezni i neporezni prihodi, kapitalni prihodi te dotacije. Građani mogu pratiti sve relevantne prihode i primitke koji pripadaju njihovoj lokalnoj zajednici. Rashodi grada se, osim u poslovima općih javnih usluga te javnog reda i sigurnosti, ogledaju u obrazovanju, zdravstvu, prometu, socijalnom osiguranju te komunalnim uslugama. Pored osnovnih usluga, tu su i ulaganja u područje rekreacije, kulture i religije, poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo te rudarstvo, građevinu i obrte. Svaki stanovnik Pregrade na platformi može sam inicirati aktivnosti koje ga zanimaju i tako sudjelovati u kreiranju proračuna za nadolazeću godinu.

Jednostavnost uporabe

Javno dostupan proračun pomaže građanima kod jednostavnijeg i bržeg korištenja gradskih usluga jer su dobro upoznati s ponudom javnih dobara. Upravo je proračunska otvorenost ključna karika za zadovoljstvo građana.

Autentifikacija na platformu trenutačno se odvija jedinstvenim korisničkim imenom i zaporkom koju svi zainteresirani mogu zatražiti na stranici Grada Pregrade. Kroz naredni period prijava će se moći provesti i putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koji je još u procesu usavršavanja te će za javnost biti dostupan uskoro

Sve detalje o projektu pratite i na službenim gradskim Facebook te Instagram stranicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program