Prethodni članak
Sljedeći članak

Građani Pregrade mogu bilo kada i bilo gdje vidjeti informacije o gradskom proračunu

sklopu platforme Otvoreni grad građani mogu pratiti prihode i rashode proračuna svoga grada uz pomoć usluge iProračun. Uz tu uslugu, podsjećamo, Pregračankama i Pregračanima dostupno je još šest digitalnih usluga


Stanovnici Pregrade upoznaju se s još jednom modernom uslugom informatičkog rješenja koja njihov grad stavlja u rubriku jednog od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. U sklopu platforme Otvoreni grad građani mogu pratiti prihode i rashode proračuna svoga grada uz pomoć usluge iProračun. Uz tu uslugu, podsjećamo, Pregračankama i Pregračanima dostupno je još šest digitalnih usluga - Na dlanu, Digitalni obrasci, Moj proračun, Financijske kartice, Sustav informiranja građana (SIG) te iTransparentnost.

Informiranost građana

iProračun pruža sve informacije o prijedlozima proračuna, tekućem proračunu i njegovom izvršenju. Osim tekućeg, moguće je pratiti kako se proračun do sada restrukturirao kroz proračunska poglavlja te saznati njegovu trenutnu strukturu. Građanima je omogućeno nikad jednostavnije informiranje, a usluga ih ujedno potiče i na aktivno uključivanje i sudjelovanje u svim proračunskim procesima.

Prihodi i rashodi proračuna

Svaki proračun jednog grada ima svoje glavne izvore financiranja. To su obično porezni i neporezni prihodi, kapitalni prihodi te dotacije. Građani mogu pratiti sve relevantne prihode i primitke koji pripadaju njihovoj lokalnoj zajednici. Rashodi grada se, osim u poslovima općih javnih usluga te javnog reda i sigurnosti, ogledaju u obrazovanju, zdravstvu, prometu, socijalnom osiguranju te komunalnim uslugama. Pored osnovnih usluga, tu su i ulaganja u područje rekreacije, kulture i religije, poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo te rudarstvo, građevinu i obrte. Svaki stanovnik Pregrade na platformi može sam inicirati aktivnosti koje ga zanimaju i tako sudjelovati u kreiranju proračuna za nadolazeću godinu.

Jednostavnost uporabe

Javno dostupan proračun pomaže građanima kod jednostavnijeg i bržeg korištenja gradskih usluga jer su dobro upoznati s ponudom javnih dobara. Upravo je proračunska otvorenost ključna karika za zadovoljstvo građana.

Autentifikacija na platformu trenutačno se odvija jedinstvenim korisničkim imenom i zaporkom koju svi zainteresirani mogu zatražiti na stranici Grada Pregrade. Kroz naredni period prijava će se moći provesti i putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koji je još u procesu usavršavanja te će za javnost biti dostupan uskoro

Sve detalje o projektu pratite i na službenim gradskim Facebook te Instagram stranicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook