Prethodni članak
Sljedeći članak

GOLEMA TUGA: Kolege se opraštaju od tragično preminule Željke Lončarić


"Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi..."


Riječi su to kojima se od mlade osječke znanstvenice doc. dr. sc Željke Lončarić (42), koja je stradala na planinarenju u Albaniji, oprostio njezin kolega biolog i mentor dr. Branimir K. Hackenberger. Radili su zajedno na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

"Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost.

U svakoj zvijezdi koju pogledamo, vidjet ćemo tvoj smiješak. U svakom valu koji zapljusne, čut ćemo tvoj smijeh, a na svakoj planinarskoj stazi kojom krenemo, osjetit ćemo tvoje prisustvo. Nisi samo ostavila trag u našim srcima već si se utkala u spletove naših života.

Doživite priču sedmero Hrvata koji su osvojili jednu od najzahtjevnijih ruta na svijetu
Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvat ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote!" zaključio je dr. Hackenberger u objavi na društvenim mrežama.

Željka Lončarić preminula je, kako je izvijestila Gorska služba spašavanja u Albaniji, u subotu nakon što je skliznula na planini Jezerski vrh. Rodom je iz Belog Manastira, studirala je u Osijeku, na istome fakultetu na kojemu se kasnije i zaposlila, a život je zasnovala u osječkom prigradskom naselju Višnjevac.

Nakon što je u ruke primila diplomu profesora biologije i kemije, nastavila se obrazovati na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Zaštita prirode i okoliša. Stekla je zvanje doktor znanosti iz znanstvenog područja prirodnih znanosti, znanstvenog polja biologija, grane opće biologije. Usavršavala se na nizu edukacija, između ostalih u Parizu, Zurichu, Talinnu i Las Majadasu u Španjolskoj. Njezin stručni životopis proteže se na tri stranice, a u njemu navodi i iskustvo u podvodnim uzorkovanjima i mjerenjima na dubinama do 60 metara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook