Prethodni članak
Sljedeći članak

GigaX – najbolje iz svijeta elektroničkih komunikacija po konkurentnim cijenama

Početke ove domaće tvrtke i novi brend predstavio je direktor Željko Debanić, stručnjak za područje telekomunikacija s dugogodišnjim iskustvom i profesionalnom karijerom u tom području

ZL: Kada je Vaša tvrtka počela s radom? Čime se bavi?

Debanić: Tvrtka Optika kabel TV d.o.o. (OKTV) počela je s radom 2004. godine kao pružatelj usluge kabelske televizije u Zaprešiću. Tada je našu uslugu koristilo tek nekoliko zgrada. Koncesiju za pružanje telefonije dobili smo 2006. godine te tako postali prvi telekom operater u Republici Hrvatskoj koji je preko jednog kabla pružao uslugu televizije, Interneta s neograničenim prometom (flat) i telefonije, tzv. „Tripleplay“ usluga. 2007 godina je godina nove prekretnice u kojoj smo uspjeli dokazati da osim velikih telekom tvrtki u RH, koje su u vlasništvu Deutsche Telekoma ili Telekom Austrija, domaća tvrtka poput OKTV-a može napraviti značajne iskorake u pružanju usluga. Kako smo to uspjeli? Povlačenjem optičkog kabla preko granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, omogućili smo svjetskim davateljima usluga pristup u RH i korištenje optike. Prisjetimo se kako se na početku Internet usluga pružala putem dial-up modema brzinom 56 kbps, a naplaćivala se po minuti. Što znači kako je OKTV tvrtka,nakon propuštanjasvjetskim pružateljima usluga pristupa Internetu u RH, osigurala drastično smanjenje cijena za usluge Interneta, te neograničeni (flat) promet postaje uobičajeni dio ponude. Ovo su bili samo mali, ali zaista važni primjeri naših početaka. Uspješni rezultati slijedili su još u sljedećem nizu godina, te se nadamo nastaviti u istom ozračuju. Tada nas je vodio moto „Djeluj lokalno, razmišljaj globalno“, što činimo i danas, jer želimo omogućiti svim građanima i poslovnim subjektima poboljšanje kvalitete uz smanjenje cijene telekomunikacijskih usluga. Privatno, kao član jedriličarskog kluba „Zagorska mornarica“ i na ovaj način doprinosim ideji povećanja kvalitete života u zagorskom kraju i okolici.

ZL: Koja je poveznica OKTV – a i GIGAX – a?

Debanić: Optika kabel tv d.o.o. je domaći telekom koji vlastitom infrastrukturom pruža sveobuhvatan raspon usluga, od osnovnog širokopojasnog pristupa do naprednih optičkih Internet paketa, dajući korisnicima fleksibilnost koja im je potrebna za njihove kućne ili poslovne potrebe. Tako smo došli na ideju novog brenda GigaX koji će ići u smjeru proširenja usluga mobilnih komunikacija, razvoj novih korisničkih usluga koje zahtijevaju ultra brze optičke mreže i poboljšati uvijete njihova korištenja. S toga smo trenutno zainteresirani za ulazak u mobilno tržište kao tzv. MVNO (Mobile Virtual Network Operator), te očekujemo da će Hrvatski regulator u području elektroničkih komunikacija – HAKOM imati dovoljno razumijevanja i volje za otvaranje realnog prostora pod tržišnim uvjetima za pristup mrežama mobilnih operatora. Jedina smo zemlja u EU i jedna od rijetkih u svijetu uopće koja nema neovisnih MVNO operatera te nam u tom smislu prijeti dugoročno nepopravljiva šteta na tržištu elektroničkih komunikacija, razvoju novih usluga i poboljšanja ponude krajnjim korisnicima. Isto tako, jedna od ideja za poslovne korisnike je omogućiti tvrtkama komunikacijski kanal ili pružanje usluga kroz naš GigaX brend.  Ovo je za sada samo mali dio planova; da ne otkrivamo sve, ostalo će te vidjeti u skoroj budućnosti.

ZL: Koje su karakteristike brenda, glavne kvalitete i prednosti, zbog kojih bi korisnici trebali izabrati GigaX?

Debanić: Trenutne karakteristike GigaX brenda su povezivanje zajednice optičkim Internetom koji pruža pouzdane, brze i sigurne internetske veze uz konkurentne cijene. Optička mreža poznata je po velikoj brzini, to znači da možete preuzimati velike datoteke, stream-ati video visoke kvalitete i igrati online igrice s minimalnim kašnjenjem. Uz to, veza je manje sklona prekidima uzrokovanim vanjskim čimbenicima kao što su vremenski uvjeti, što je čini pouzdanijom opcijom u usporedbi s drugim vrstama širokopojasne mreže. Naša tehnologija otporna je na budućnost: Kabeli od optičkih vlakana imaju potencijal za prijenos podataka puno većim brzinama od ostalih širokopojasnih tehnologija, čineći optičku širokopojasnu vezu perspektivnom opcijom za povezivanje s internetom. Korisnici bi trebali odabrati GigaX optički širokopojasni internet iz nekoliko razloga: Optički širokopojasni pristup lako je prilagodljiv, što znači da možete nadograditi veće brzine kako se vaše potrebe mijenjaju. Ovo je važno za tvrtke i kućanstva koja moraju pratiti unaprjeđenje tehnologije. Širokopojasni optički kabel pruža poboljšanu sigurnost u usporedbi s drugim širokopojasnim vrstama jer je neovlaštenim osobama teže pristupiti optičkom kabelu, a s tim i prenesenim podacima. Konzistentna ili dosljedna izvedba, bez fluktuacija u brzinama ili smetnji zbog faktora kao što su vremenski uvjeti ili udaljenost od centrale. To ga čini pouzdanijom opcijom za tvrtke i kućanstva koja se oslanjaju na dosljednu internetsku vezu. Energetski je učinkovit jer optički signali koji se koriste za prijenos podataka troše manje energije u usporedbi s tradicionalnim širokopojasnim tehnologijama. Usprkos brojnim prednostima, često je isplativiji od ostalih vrsta širokopojasnog pristupa, posebno kada uzmete u obzir dugoročne prednosti i poboljšane performanse koje pruža. Ukratko, optički GigaX Internet nudi brojne jedinstvene kvalitete i prednosti koje ga čine atraktivnom opcijom za korisnike koji žele brzu, pouzdanu internetsku vezu sklonu budućnosti.

ZL: Kome je GigaX namijenjen i kakve usluge nudite?

Debanić: GigaX namijenjen je za rezidencijalne korisnike, kao i za male, srednje i velike poduzetnike. Jednom riječju GigaX je za sve one kojima je potrebna vrhunska usluga elektroničkih komunikacija uz konkurentnu i prihvatljivu cijenu, te uz najbolju korisničku podršku.  U području naše mreže danas pružamo razne usluge Optičkog Interneta, brzine Interneta do 10 Gbps, povoljnu telefoniju, snimalicu programa koja ide do 30 dana unatrag, a uvesti ćemo i nove usluge koje će olakšati korisnicima pristup i kontrolu usluga i potrošnje. Rezidencijalni korisnici imaju na izbor GigaX Net, Duo i Trio pakete u kojem su uključene Internet, telefon i televizija (GONET.TV).  Poslovni korisnici imaju na izbor razne pakete u kojima mogu biti uključene statičke IP adrese ili dodatne aktivnosti kao npr Fax to Mail, Centrex i sl., ali ono najbitnije pružamo im podršku naših stručnjaka koji će im predložiti optimalno rješenje i procijeniti potreban kapacitet. A za sve pakete nudimo neograničen podatkovni promet, tako da se ne morate brinuti da će vam ponestati giga ili da će vam se naplatiti prekoračenje mjesečnog ograničenja. Osim toga, GigaX također pruža dobru korisničku uslugu s obrazovanim predstavnicima koji su uvijek dostupni za sva pitanja koja imate u vezi s njihovim uslugama, te brzo otklanjanje kvara.

ZL: Što GigaX želi omogućiti?

Debanić: Želimo omogućiti prvenstveno sugrađanima iz lokalnih zajednica u kojima djelujemo (npr. Zabok, Oroslavje, Stubica, Zaprešić, Brdovec itd.) najbolje iz svijeta elektroničkih komunikacija po konkurentnim cijenama. Cilj nam je zapošljavati lokalne stručnjake i omogućiti im daljnji razvoj profesionalnih vještina. Pri tome nastojimo dugoročno osiguravati održivost naše zajednice i života kroz podržavanje domaćih tvrtki i proizvoda.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook