Prethodni članak
Sljedeći članak

GIART: Slikarica Ivana otvorila slikarsku oazu: 'Nema ništa ljepše od osmijeha na licima polaznika mojih radionica'


Akademska slikarica Ivana opisuje se kao zabavna slikarica s pedagoškim iskustvom spremna podijeliti znanje, potencijal kreativnosti i osobno iskustvo s ostatkom svijeta, a nama je ispričala sve blagodati umjetnosti, ali i podijelila s kakvim se izazovima susreće na svom putu. S osmijehom na licu, Ivana nam je otkrila korijene i inspiraciju za otvaranje svog art studija, a ističe i važnost lokalne kulture kojoj bi trebalo dati više prostora, ulaganja i priznanja. No, ono što istinski osvaja srca jest njezina posvećenost programu koji će približiti umjetnost i kreativnost djeci s posebnim potrebama, teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, nedostajući im adekvatna infrastruktura i podrška u društvu. U svom radu vidi priliku za osnaživanje kreativnosti i izražavanje svakog pojedinca, obogaćujući zajednicu umjetničkim duhom.

ZL: Što te inspiriralo da otvoriš svoj privatni art studio u Zagorju? Koliko je bilo teško i izazovno?

Ivana: Inspiracija i prije svega odluka oko otvaranja privatnog obrta oduvijek je bila prisutna u snovima o tome tko i što želim biti! Vjerujem da su manifestacija i intuicija uz obrazovanje kroz svaki moj period bile ključ u otvaranju novih vrata prema svojim ciljevima. Rizik je neizbježan, no uz veliku volju, rad i vjeru da se može, sve je moguće. Izazovi su uvijek prisutni pogotovo u današnje vrijeme, sami resursi i neke informacije nisu od velike pomoći u ovom području tako da se sve razvija nekako u hodu. No, kada radite ono što zaista volite, nema prepreka koje mogu stati na put vašim snovima!

ZL: Kako si došla na ideju da svoje umjetničko znanje podijeliš s odraslima i djecom u ovom ruralnom području?

Ivana: Kao umjetnik izazov je ostati u toj branši, tako sam i počela razvijati ideju da krenem svojim putem i napravim nešto drugačije, prepoznatljivo. Budući da stanujem u Oroslavju, odlučila sam otvoriti obrt u Zagorju tako da je lokalnim ljudima što bliže i dostupnije! S obzirom na to da se većina likovnih radionica u Krapinsko - zagorskoj županiji odvija u sklopu različitih udruga i manifestacija, najčešće su unaprijed vremenski definirane, drugim riječima kratkotrajne. Tako da Giart tečajevima i radionicama svatko može po dogovoru napredovati koliko želi. Navedeno tržište još uvijek je u razvoju, stoga sam prepoznala poduzetničku priliku te uvidjela da u svojem poslovanju postoje velike interesne skupine kojima je važno kreativno se izraziti te uz to kvalitetno naučiti slikati.

ZL: Možeš li nam reći nešto više o svom obrazovanju i kako je ono utjecalo na tvoju umjetničku karijeru?
Ivana: Još od malih nogu, kada sam otkrila svoju kreativnost, znala sam da želim biti slikarica, ne znajući što to u stvarnom, odraslom svijetu znači. Nakon završenog smjera za grafičkog dizajnera u Srednjoj školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, odlučila sam upisati smjer slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Šest mjeseci studiranja na Ulster University Belfast School of Art u Sjevernoj Irskoj također mi je donijelo puno novih iskustva. Utjecaj je bio velik od strane mentora, profesora i kolega, čija iskustva i dan danas pamtim i cijenim. Kroz rad u galerijama i školama osjećala sam da nisam imala puno napretka za rad, a moj umjetnički svijet uvijek je težio samoistraživanju i napredovanju u tom području. Stvarajući svoju umjetnost imala sam potrebu da ta kreativnost bude dostupna svakome.

ZL: Koje vrste tehnika i medija podučavaš u svom studiju?

Ivana: Tehnike koje koristim u Giart studiju baziraju se na samim granama crtanja i slikanja. U crtačkom području koristi se olovka, ugljen, tuš, flomasteri i bojice, dok u slikarskom pastele, akvarel, gvaš, tempere i akrilik. Tehnike se šire ovisno i o potrebama klijenta.

ZL: Kakvu vrstu iskustva možemo očekivati kod tvojih tečajeva i radionica?

Ivana: Giart Poduke pružaju dva aspekta - poučni i zabavni. Privatni tečaj crtanja i slikanja na individualnoj razini prilagođava se djeci i odraslima, ovisno o iskustvu samog pojedinca. Radionice su osmišljene po principu „jedan na jedan”, uz pažljivo odabrani program za svakoga. Kreće se od samih osnova o tome kako crtati i graditi sliku. Osim rada s početnicima, tu su i pripreme za umjetničke škole i akademije, tako da svatko tko želi napredovati ima mjesto i vrijeme za rast i razvoj osobnog likovnog stvaralaštva. U zabavnom aspektu tu je Paint&Gin radionica za odrasle, koja se organizira u grupama uz pijuckanje lokalnog džina. Na radionici vlada opuštena i zabavna atmosfera uz glazbu, za sve koji žele povesti svoje društvo i okušati se u slikanju. Ono što je novo u ponudi radionica, inovativna je A&A aroma i art meditativna radionica, koja se temelji na meditativnom slikanju uz blagodati eteričnih ulja pod stručnim vodstvom kolegice aromaterapeutkinje, za sve one koji se žele istovremeno opustiti i na kratko pobjeći u svijet kreativnosti. Giart poduke kreirane su tako da mogu organizirati razne zabave i događanja slikanja po željama i otvorene su za suradnju s lokalnim galerijama, knjižnicama, školama i raznim ustanovama. Cilj ovih radionica je pružiti polaznicima širok spektar ponude.

ZL: Kako bi opisala trenutnu umjetničku scenu u Zagorju?

Ivana: Umjetnička scena u Zagorju sve više se razvija, i lijepo je vidjeti da se nešto događa, ali smatram da uvijek ima potencijala za stvaranje, širenje kulturnih i umjetničkih događaja i programa.

ZL: Koje su prednosti i izazovi djelovanja kao umjetnika u ruralnom području?

Ivana: Prednosti i izazovi u djelovanju kao umjetnika i obrtnika su podjednaki. Mogućnosti su velike uz uvjet da se stekne prepoznatljivost na tržištu te uz širok spektar ponuđenih aktivnosti i same njihove kvalitete. Samo trebaju vremena i iskustva da se prepoznaju. Bitno je imati pozitivan stav i ne odustati!

ZL: Kako se osjećaš zbog toga što svojim radom pridonosiš zagorskoj umjetničkoj sceni?

Ivana: Osjećaj da pridonosim zagorskoj umjetničkoj sceni jako me motivira i ohrabruje za veće planove. Nema ništa ljepše od toga da kroz vlastiti posao koji volim raditi, stavlja toliki osmijeh na lica polaznika mojih radionica. Drago mi je da mogu ponuditi profesionalni umjetnički tečaj i radionice, koji će pomoći ne samo umjetnicima nego svima zainteresiranima za istraživanje svojih granica kreativnosti!

ZL: Kako tvoj studio doprinosi zajednici i kulturnom životu ovog područja?

Ivana: Studio Giart poduke doprinosi zajednici šireći kreativnost, inovativnost, individualnost, pozitivne misli i dobar duh, kao i otvaranje samih mogućnosti kroz nove ideje u kojoj umjetnička kultura može napredovati.

ZL: Kakve su reakcije lokalnog stanovništva na otvaranje tvog studija? Tko ti je bio najveća podrška?

Ivana: Reakcije stanovništva su i bolje od očekivanih! Vjera u samu ideju potvrđuje se iz dana u dan kako Giart poduke rastu. Najveća podrška su mi oduvijek bili roditelji i mlađa sestra. Oni me konstantno podupiru i motiviraju, i bez kojih ne bi bila danas to što jesam!

ZL: Koja je vizija za budućnost studija i kako planiraš nastaviti razvijati svoju umjetničku praksu?

Ivana: Vizija samog Giart studija je pružiti novo i pozitivno iskustvo svakom polazniku, pa tako i budućim umjetnicima dati priliku za razvoj i rad. Također bih htjela otvoriti veći prostor za rad i razviti druge grane umjetnosti. Tko zna, ideje svakim danom rastu pa tako i rad na programu koji će moći približiti umjetnost djeci s posebnim potrebama, teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kojima nedostaje adekvatna infrastruktura i podrška u samom društvu.

ZL: Koji su savjeti za one koji žele istražiti umjetnost i kreativnost, posebno u ruralnim područjima poput ovog?

Ivana: Moj savjet je da ako nešto stvarno želite, budite uvjereni da to i možete! Najteže je krenuti, ali jednom kad krenete, sve postane lakše. Vjerujem da svi imaju kreativnu crtu u sebi, samo je trebaju osvijestiti i osloboditi. Uz pravilno usmjeravanje, svatko može probuditi slikara u sebi, a pritom se i dobro zabaviti. A o samopouzdanju i ponosu koji možete pritom osjetiti, da ne govorim!

ZL: Koje bi promjene ili poboljšanja voljela vidjeti u podršci umjetničkoj kulturi u Zagorju?

Ivana: Svakako bih voljela da je kultura u Zagorju aktivnija te općenito spremna na veću suradnju sa samim umjetnicima. Također, mladima bi se trebala dati mogućnost da razvijaju svoje umjetničke talente i sklonosti te da imaju veću moralnu podršku u svojim idejama i vizijama. Ono što je potrebno jest više prostora, više ulaganja i više priznanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook