Prethodni članak
Sljedeći članak

Fratar koji je zlostavljao mladića mora mu platiti odštetu, žrtva nezadovoljna: 'Uništen sam'

  • Općinski sud u Splitu

    Općinski sud u Splitu, foto: sudovi.hr


Sutkinja Općinskog suda u Splitu Julijana Ponoš odlučila je kako Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca te njen sada već bivši član, fra Gracijan Gašperov, koji je odlukom Pape Frane krajem srpnja 2018. godine izbačen uz crkvenih redova zbog pedofilije, moraju solidarno jednoj od fratrovih žrtvi isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete, piše Slobodna Dalmacija.

Uz to računaju se i kamate od 2018. godine, a morat će žrtvi podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova.

Ova je presuda zasad nepravomoćna, no važna jer je sud na osnovu iskaza žrtve, kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja te svjedočenja fra Ambroza, Gracijanovog subrata iz reda kojem se žrtva povjerila, zaključio da je istina da je tada 15-godišnji mladić uz Splita bio spolno zlostavljan od strane Gracijana u sakristiji samostana sv. Frane.

- Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, doduše nepravomoćnom, kao katolik sam uništen. Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete, to nisam zadovoljan. Novi biskup i čelnik HBK trebao bi biti pomoć i podrška najranjivijima, razgovarati sa žrtvama. Ja nemam vise volju za životom, dugo već pijem lijekove. Imam lijekove. Cijeli život dokazujem da je istina - istina. Tražim biskupov prijem kao čin kršćanstva i pomoć, razumijevanje i podršku. Ovo nije moj rat s crkvom, ja nisam neprijatelj, ja sam samo rekao istinu i onda sam prisiljen ići u sudski proces. Crkva to treba cijeniti – kazao je za Slobodnu Dalmaciju 40-godišnji Splićanin koji je u listopadu 1997. godine bio fratrova žrtva.

Sam je izbačeni fratar na sudu tvrdio da nikad žrtvu nije vidio, da ništa nije istina i da nikoga nikad nije zlostavljao, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook