Prethodni članak
Sljedeći članak

OMILJENI BISKUP I ZAŠTITNIK: Došel bu, došel, sveti Martin… Danas slavimo Martinje!


Danas slavimo blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda. Sveti Martin bio je rimski vitez u današnjoj Mađarskoj, a čim je završio vojnu službu, zaredio se i potom je izabran za biskupa.

Legenda kaže kako je Martin i sam bio veliki ljubitelj vina te je posjedovao vinograd. Upravo ta ljubav prema vinu potaknula ga je da uvede običaj krštenja mošta. Pred samim imenovanjem za biskupa za kojeg Martin nije htio ići, sakrio se među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem, pa je ipak postao biskup.

Prema predaju, baš se na ovaj datum mošt, simbolički, krštenjem pretvara u mlado vino. Martinje se posebno slavi na sjeveru Hrvatske i u Sloveniji, gdje se održavaju brojne ceremonije krštenja vina, a centralno mjesto na bogatoj martinjskm stolu zauzima upravo guska s mlincima.

Prilikom ceremonije, najčešće se izgovaraju ovi stihovi: "Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal".

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook