Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Sjećanje na učiteljicu Melitu živi kroz više od 1000 radova pristiglih na natječaj!


Na završnici 4. međunarodnog likovno – literarnog natječaja 'Melitino proljeće' dodijeljena su priznanja učenicima za najbolje radove.

Radi se o natječaju kojega su, na spomen preranoj preminuloj kolegici, učiteljici Meliti Peternel, osmislile i pokrenule njezine kolegice i prijateljice, učiteljice Suzana Sadaić i Renata Posavec.

'Melitino proljeće' ove je godine održano po četvrti puta. Radi se o natječaju koji je prerastao početne granice Krapinsko – zagorske županije te su kroz likovne i literarne natječaje prisutne škole iz cijele Hrvatske, a zadnje dvije godine i osnovna škola s Malte.

Prekrasne emocije, koje se svake godine sliju na završnicu ovog natječaja, možete doživjeti i pogledati fotografije OVDJE u našoj fotogaleriji.

Na likovni natječaj pristiglo je 788 radova iz 123 škole, kao i radovi iz Maria Regina College St. Paul's Bay osnovne škole s Malte. O najboljim radovima odlučivalo je povjerenstvo koje su činili Ivana Grbec, Mirjana Drempetić Hanžić i Ivan Mlinarić. – Ovim natječajem važno je istaknuti vrijednost poticanja kreativnosti. Natječaj je bio tematski vezan uz proljeće, a pri odabiru najboljih radova imali smo na umu našu Melitu koja je život živjela puninom boja. Čestitam svima koji su doprinijeli ovom natječaju – rekla je predsjednica povjerenstva Ivana Grbec.

U kategoriji 1. i 2. razreda 1. mjesto pripalo je Dominiku Drakšiću (OŠ Ive Andrića, Zagreb), 2. Maru Bagra (OŠ Iver, Sesvetski Kraljevec), 3. Anastaziji Gebud (OŠ M. Bistrica).

U kategoriji 3. i 4. razreda 1. mjesto osvojila je Inga Stepančec (Oš Oroslavje), 2. Emily Premužić (OŠ Andrije Kačića Miošića, Donja Voća), 3. Tia Šutej (OŠ Brod Moravice).

U kategoriji 5. i 6. razreda prvo mjesto pripalo je Martini Vizir (OŠ Vladimir Nazov, Budinščina), 2. Ivanu Kuhar (OŠ Grofa Janka Draškovića, Zagreb), 3.  Rebeki Lešković (OŠ M. Gupca, Gornja Stubica).

Kod 7. i 8. razreda 1. mjesto osvojila je Ema Žilić (OŠ Dragutina Tadijanovića, Petrinja), 2. Julia Borošak (OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec), 3. Karla Ružić (OŠ Julija Klovića, Zagreb).

U kategoriji učenika s teškoćama 1. Gabriel Biruš (OŠ Desinić), 2. Lana Makovica (Oš Berek), 3. Luka Marić (OŠ Žitnjak, Zagreb).

Prvonagrađeni rad s Malte je onaj učenika Gabriela Muscata.

Na literarni natječaj pristiglo je 230 radova iz 54 škole. O najboljim radovima odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Marija Ubrekić, Sandra Šamec i Marija Banožić Aličević. – Jako je lijepo biti dio ove priče, jer preko svih organizatora možemo naslutiti kakva je bila Melita. Mnogo je radova pristiglo, s temom 'proljetni trenutak', pa smo se vodili time da pokušamo procijeniti uspješnost hvatanja tog proljetnog trenutka u pjesmama. Pohvale svima koji su izdvojili svoje vrijeme – istaknula je predsjednica povjerenstva Marija Ubrekić.

U kategoriji 1. i 2. razreda 1. mjesto osvojila je Nela Krnjak (IV. Osnovna škola Bjelovar), 2. Pia Kovačić (Oš Ive Andrića, Zagreb), 3. Gabriela Štefanić (Oš Oroslavje).

U kategoriji 3. i 4. razreda 1. mjesto pripalo je Lani Hlavač (OŠ Ivana Gorana Kovačića), 2. Luki Vešligaju (OŠ Đurmanec), 3. Emmi Šprem (OŠ Dore Pejačević, Našice).

U kategoriji 5. i 6. razreda 1. mjesto osvojila je Sara Ruškan (OŠ Mato Lovrak, Nova Gradiška), 2. Emili Eršek (II. osnovna škola Čakovec), 3. Katarina Kuna (OŠ Pavao Belas, Brdovec).

U kategoriji 7. i 8. razreda 1. mjestom nagrađena je Una Fiket (OŠ Rudeš, Zagreb), 2. Ana Čujko (Oš Pavao Belas, Brdovec), 3. Dunja Stathakis (Oš Vladimira Nazora, Crikvenica).

U kategoriji učenika s teškoćama, 1. mjesto osvojio je David Varga (OŠ nte Kovačića, Zlatar), 2. Dean Korpar (OŠ Ante Kovačića, Zlatar), 3. Luna Boršić (OŠ Gornji Mihaljevec).

Kao i svake godine, priznanja nagrađenima dodijelili su ravnateljica OŠ Oroslavje Sanja Šakoronja te Melitini sinovi Vedran i Filip.

- Hvala svima što svoje učenike potičete na kreativnost, originalnost i inovativnost uz jednu lijepu priču u sjećanje na učiteljicu toplog srca. Potvrdili ste nam svojim sudjelovanjem da smo zajedno na putovanju prema istom cilju: sačuvati najljepše i najtoplije vrijednosti, a jedna od njih je prijateljstvo. Raduje nas što su se ove godine, uz velik broj škola koje sudjeluju, prijavile i nove škole, a uvjerena sam da će ih se s godinama priključiti još više. Sljedeće godine pripremamo jubilarnu, petu manifestaciju i vjerujem da će manifestacija još dugo trajati, zavrijedili su to naši učitelji, a posebno Melita, zbog svega ovog što natječaj promovira: najljepše i najtoplije ljudske vrijednosti – istaknula je ravnateljica Sanja Šakoronja.

Začetnice i glavne organizatorice manifestacije, učiteljice Suzana Sadaić i Renata Posavec, zahvalile su svima koji su prepoznali vrijednost ovog natječaja. – Sretni smo jer znamo da diljem Lijepe naše postoje učiteljice i učitelji s nestrpljenjem očekuju početak našeg natječaja, time potvrđuju da je mnoge od njih priča dirnula, zbog čega su potaknuli učenike na stvaranje likovnih i literarnih uradaka – rekle su učiteljice te zahvalile na podršci pokroviteljima, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Oroslavju te sponzorima, koji omogućuju da se kroz ovaj natječaj čuvaju uspomene na Melitu.

Izaslanica župana Sabina Frgec istaknula je kako je danas i više nego potrebno njegovati vrijednosti poput empatije, razumijevanja i otvorenosti prema ljepoti koja nas okružuje. – Mi odrasli ponekad i zaboravljamo da smo bili djeca, no potrebno je ponekad se toga sjetiti i gledati svijet vašim očima. Na nama odraslima je da taj svijet i to okruženje za vas učinimo sigurnim i poticajnim. Upravo to ova manifestacije poručuje, da budemo dobri ljudi, ljubazni jedni prema drugima, da pomažemo jedni drugima i potičemo jedni druge na lijepa i plemenita djela – rekla je Frgec.

Nagradu u ime učenika s Malte preuzela je delegacija s Malte, zahvalivši na dobrodošlici u Oroslavju.

Gradonačelnik Viktor Šimunić istaknuo je kako je ovo jedna od najljepših manifestacija u Oroslavju, a zasigurno najemotivnija u našoj županiji. – Iznimno sam ponosan na još jedno, perfektno odrađeno 'Melitino proljeće', manifestaciju koja ima jednu posebnu priču, koju se trudim predstaviti gdje god idem i to ću raditi i dalje. Vrijedno je da se za nju čuje po cijeloj Hrvatskoj, ali i van granica i dat ću sve od sebe da se proširi po cijelom svijetu, da sudjeluju i druge škole i dožive ono što su danas doživjeli oni koji su bili ovdje. Zahvalan sam svim sudionicima i čestitam svim nagrađenima – rekao je gradonačelnik Oroslavja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook