Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO]Otvorena trodijelna izložba u sklopu tradicionalnog trijenala: 'Suveniri su simbol identiteta i kulturnog nasljeđa'


U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici jučer je otvorena trodijelna izložba 16. trijenala zagorskog suvenira.

Trijenale zagorskog suvenira izložbeni je projekt kojim Muzej poziva zainteresirane autore da izrade nove suvenire na zadane teme. Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec istaknula je kako se sudionici pozivaju da izrade nove suvenire, kojima bi obogatili ponudu tradicionalnih suvenira i tako dali doprinos promicanju turizma i traženju suvenira kao simbola identiteta i kulturnog nasljeđa.

– Suveniri su ono što posjetitelji u najvećem broju odnose svojim kućama, predmeti koji ih u njihovim domovima podsjećaju na kraj u kojem su bili. Mi smo pozvali sve sudionike da se u svojim kreacijama oslanjaju na tradiciju i kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja – rekla je voditeljica Muzeja, istaknuvši kako se svi suveniri s dosadašnjih trijenala čuvaju u posebnoj zbirci.

Autorica izložbe, kustosica Muzeja Lidija Kelemen istaknula je kako je ove godine sudjelovalo čak 38 sudionika među njima umjetnici, obrtnici, učenici i amateri koji vole izrađivati suvenire u slobodno vrijeme.

Teme ovogodišnjeg trijenala su 450. obljetnica Seljačke bune iz 1573. godine, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna i 30. obljetnica djelovanja Muzeja Hrvatskog zagorja. – Radovi se razlikuju u tehnici, materijalima, oblicima i sadržaju. Neki su tradicionalni, neki inovativni. Najviše sudionika je iz zagorja i okolice, ali imamo i sudionike iz Slavonije i Kvarnera – rekla je Kelemen.

Ponajbolji radovi su i nagrađeni, pa su tako priznanja primili: Keramika Nova iz Ozlja, Nela Šakić iz Rijeke, Mala kajkaviana iz OŠ Donja Stubica i Zlatarnica Bašota iz Zagreba. Treću nagradu od 200 eura osvojio je Stjepan Mohač iz Bedekovčine, drugu od 300 eura Zdravka Kramarić iz Brdovca, a prva nagrada i 400 eura pripalo je Keramičarsko – kreativnoj grupi OŠ Donja Stubica.

Zadovoljstvo ovim muzejskim projektom, koji se provodi već 45 godina, izrazio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, istaknuvši kako je važno da se i djeca i mladi uključuju u ovakve programe da bi se podizala svijest o očuvanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja.

Okupljene je pozdravio i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, koji je posebno spomenuo Anu i Slavka Ivanića, koji su cijeli svoj životni vijek posvetili izradi suvenira i dječjih igračaka, a zbog njihovog doprinosa Gornjostubičanci su na njih izuzetno ponosni.

Župan Željko Kolar rekao je kako se prilikom sklapanja suradnji s ostalim regijama u svijetu najčešće poklanja nešto što će ih asocirati na mjesto gdje su bili, a upravo je suvenir taj koji priča priču. Napomenuo je i kako će Županija i županijska Turistička zajednica kontaktirati sudionike ovih trijenala, kako bi se dogovorio s njima konkretan posao izrade suvenira u većem broju, koje bi onda Županija mogla poklanjati u svojim službenim poklonima stranim delegacijama.

Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture Anuška Deranja Crnokić, a uz izložbu ovogodišnjih trijenala, otvorene su još dvije izložbe. Jedna je izložba Dječje igračke Ane i Slavka Ivanića, koji su ih proizvodili više od 60 godina te su bili česti sudionici Trijenala. Druga je izložba varaždinskog kipara Radoslava Rajka Novosela kroz sedamnaest skulptura u terakoti narativno prikazuje tijek događanja u Seljačkoj buni.

Prigodni program prilikom otvorenja izveo je Tamburaški orkestar KUD – a Matija Gubec uz solisticu Višnju Škudar, a izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook