Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Nastavljeno Sjećanje na Rudeka

U završnom nastupu na pozornici zajedno 142-oje izvođača


KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica organizirao je još jedan koncert ''Sjećanje na Rudeka'', u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima pa i šire.

Jučer je u Domu kulture u Mariji Bistrici održan šesti koncert. Do sada je izostao samo jednom, pretprošle godine u vrijeme korone. Na jučerašnjem koncertu nastupili su solisti Maja Ščuric, Nikola Tkalčević, Robert Mihovilić i Hrvoje Ban, te Tamburaški orkestar KUD-a Belec, MPZ Vitez KUD-a Konjščina, Tamburaški orkestar i Pjevački zbor KUEU Kaj Zlatar Bistrica, Tamburaški zbor Gaj Zaprešić, ŽVG Kajda Mače, te Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD-a ''Lovro Ježek''.

Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici. Od osnutka KUD-a ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice 1974. g., voditelj je Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.g. U toj dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG Kajda iz Mača. Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ''Ljudevit Gaj'' iz Mača, KUD-om ''Sloga'' iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ''Zlatne žice'', klapom ''Bistrica'' iz Marije Bistrice, ali i danas poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom. Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ''Lovro Ježek'' pisao je Rudek, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. Rudek ima preko 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Preminuo je 2016. godine.

Ovim svečanim koncertom, nastavljeno je održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika. Koncert ima i posebnost, a to je veliki memorijalni tamburaški orkestar, sastavljen od članova orkestara koji nastupaju. Ove je godine u memorijalnom orkestru sviralo 62-oje glazbenica i glazbenika, a u završnoj pjesmi ''Iščem zvijezdu'' pridružilo im se i 80-oro pjevačica i pjevača, pa se na pozornici u tom zadnjem nastupu našlo 142-oje izvođača.

   

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook