Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] JOŠ STIGNETE: Svratite u Konjščinu i osjetite dašak prošlosti

13. Sajmu pri Starom gradu u Konjščini završit će bitkom s Turcima i vatrenim showom


Brojni posjetitelji okupljeni na 13. Sajmu pri Starom gradu u Konjščini mogli su danas osjetiti dašak prošlosti i uživati u srednjovjekovnom 'štihu'. Za to su se pobrinule brojne viteške udruge iz svih dijelova Hrvatske, streličari, plesne skupine... Nije nedostajalo zabave ni za najmlađe, koji su se rado okušali u negdašnjim igrama ili zajahali konja.

Sajam se tradicionalno održava u sjećanje na 4. svbnja 1545. Tada je Ban Nikola Zrinski odlučio presresti turske odrede na putu prema Beču i to baš tu, u sadašnjoj Konjščini. I na spomen te bitke, rodila se ideja o obilježavanju tog datuma, oživljavanje bitke i duha tog vremena uz puno zabave, veselja uz brojne volonetre, građane i prijatelje iz bliže i dalje okolice.

Prošle je subote zbog lošeg vremena Sajam odgođen, no danas je vrijeme poslužilo, na zadovoljstvo publike, sudionika, ali i organizatora, Općine Konjščina i Udruge Grofovija Konjski.


-Jako je teško bilo se vratiti, pripremali smo se dugo za Sajam, jer bila je malo preduga pauza, tri godine, izgubili su se neki kontakti, konci. Trebali smo imati sajam prošlu subotu, no bio odgođen bio zbog lošeg vremena, pa neke udruge danas više nisu mogle doći. Došlo nam je 35 udruga, a i puno udruga iz Konjščine sudjelovalo je u samoj organizaciji. Mnogo je udruga koje danas nisu na sceni, ali su bile uključene i odradile puno posla – rekla je Jasna Lugarić, predsjednica Udruge Grofovija Konjski.


Načelnica Anita Krok istaknula je da Sajam pri Starom gradu treba postati ključna manifestacija u općini Konjščina. - Konjščina ima dugu povijesnu kulturnu priču. Tu je bila bitka s Turcima i zahvaljujući Udruzi Grofovija Konjski, ali i drugim drugama, pokrenuta je ova mnaifestacija.Najbitnije je da se ona održi i postane ključna manifestacija naše općine. Općina je bila uključena u u organizaciju te pružila financijsku i logističku pomoć. Hvala našem Komunalcu i našem komunalnom redaru te svim djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, našim vatrogascima, izviđačima te svim građanima i udrugama koje pomažu. Nadam se da se svi dobro provode i da su se malo vratili u povijest – rekla je načelnica.


Manifestaciju je posjetio i župan Željko Kolar. - Niz godina od kada sam župan, a i prije toga, posjećivao ovu manifestaciju i drago mi je što je nova načelnica sada u prvoj godini mandata dobila mogućnost da sa svojim timom postavi Sajam pokraj Starog grada i da zajedno s udrugama ne samo s područja Općine Konjščine već iz iz cijele Hrvatske nas podsjeti na neke srednjovjekovne dane. Kao što stalno govorim, opet je to dio turističke ponude Krapinsko – zagorske županije. Okolni smještajni kapaciteti su puni upravo zbog takvih manifestacija i vjerujem da će u budućnosti sve više dobivati na važnosti jer sve više turista koji dolaze žele što više raznih aktivnosti, ne žele biti samo na jednom mjestu, žele vidjeti različite evente i to je ono što im ovakve manifestacije i pružaju. U svakom slučaju, drago mi je što su se stvorili uvjeti da se ove godine ova manifestacija može ovako održati uživo, prekrasan je dan i vjerujem da će kroz ostatak dana na tisuće ljudi proći kroz ovo mjesto i uživati u programu koji im je pripremljen – zaključio je župan.


Dodajmo da su pokrovitelji manifestacije Krapinsko – zagorska županija i predsjednik RH Zoran Milanović.
Srednjovjekovni sajam pun zanimljivosti još traje, završit će bitkom s Turcima i vatrenim showom, pa ako ste u prilici, navratite u Konjščinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook