Prethodni članak
Sljedeći članak

Filozofski uspjeh zagorske maturantice


Profesori zlatarske Srednje škole već su nas navikli na uspjehe svojih učenika, kojima pridonose svojoj, ali i afirmaciji sredine u kojoj djeluju. No katkad ,zbog skromnosti ili samozatajnosti,  poneki uspjeh prođe mimo nas. Tako i uspjeh maturantice Paule Sviben koja je na državnom natjecanju iz filozofije i logike osvojila drugo mjesto. Održano je u Vinkovcima, od 19. do 21. travnja. Paulina je profesorica  Ana Hudi, koja trinaest godina radi u Srednjoj školi kao profesorica filozofije i religijske kulture. Predaje predmete filozofiju, logiku, etiku i ove godine fakultativni predmet Škola i zajednica.

Prvog natjecateljskog dana  Paula je pisala  ispit znanja i esej, kao i svi drugi  učenici. Drugi dan samo su prva tri učenika, prema ljestvici bodova ,odgovarali pred komisijom i brojnom publikom na izvučena pitanja. Profesorica Hudi kaže kako su Paulu njezina ljubav prema filozofiji i uporan rad doveli  na drugo mjesto u državi. Prisutni su bili  oduševljeni njezinom lakoćom prezentiranja  misli filozofa sa sve tri razine natjecanja (školske, međužupanijske i državne) i hladnoćom bez treme. 

Da bi došla na državno natjecanje  Paula je uspješno prošla školsku i međužupanijsku razinu . Osim Krapinsko-zagorske sudjelovale su i Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija. Paula je osvojila prvo mjesto, čime je bio otvoren put na državno natjecanje, na kojemu je osvojila 64,5 bodova, dok je prva Luna Lukačević iz vinkovačke gimnazije osvojila 68, 5 bodova.

Pozivom na državnu razinu Natjecanja iz filozofije, Paula Sviben ostvarila je pravo pisati filozofski esej na stranom jeziku za kvalifikacije na Međunarodnu filozofsku olimpijadu (KMFO), koje su održane  27. ožujka u online obliku.

– Od četiri pristignute teme, nekoliko minuta ranije, birala je jednu kroz koju je interpretirala čitavu filozofsku disciplinu. U dva sata pisanja eseja Paula je samo jednom  posegnula za rječnikom- hvali je, s pokrićem, njezina profesorica obrazlažući kako se ocjenjivala povezanost eseja s temom, filozofsko razumijevanje teme, originalnost, uvjerljivost argumentacije i koherentnost . Paula je osvojila šesto mjesto među 16 sudionika, od kojih su osam učenici zagrebačkih gimnazija. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook