Prethodni članak
Sljedeći članak

Filko: "U 2020. godini smo unatoč pandemiji uspjeli realizirati veći dio planiranih aktivnosti"

U predloženom programu rada za 2021. godinu posebno vrijedi istaknuti obilježavanje 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjicu smrti Antuna Mihanovića


Na sjednici Predsjedništva Ogranaka Matice hrvatske u Klanjcu razmatrano je izvješće o izvršenju programa rada za 2020. godinu te Program rada za 2021. godinu s ostalim planovima koji bi se trebali usvojiti na redovnoj Izbornoj skupštini planiranoj za ožujak 2021 godine. Zbog pandemije opasnog virusa i ograničenjima koje su nametnuli Covid-19 i potresi, u 2020. godini poremećen je redoslijed planiranih aktivnosti, a neke su odgođene za 2021 godinu. Ipak, već ranije započete aktivnost u cijelosti su realizirane. – Donacijom članova OMH na Vidikovcu postavljen je dvojezični info panel s podacima o Velikom raspelu i umjetničkom opusu Klanjčana, kipara, isusovca p. Marijana Gajšaka. Uz potporu članova OMH i daljnjeg rođaka slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića, izvršeni su restauratorski radovi na grobu, obnovljena nadgrobna ploča i restuurirana slova. Predstavljena je knjiga " Zaljubljeni kapelan" autora p. Tončija Trstenjaka, isusovca i subrata p. Marijana Gajšaka, uz prigodan muzički program u izvedbi Don Antona Šuljića. Krajem školske godine već tradicionalno za odličan uspjeh u osmogodišnjem školovanju i postignutu izvrsnost učenicima OŠ Klanjec, Kraljevec N/S, Kumrovec i Tuhelj, OMH je na školskim svečanostima uručio prigodne poklone s posvetom. OMH će prema odluci Predsjedništva iz naklade Matice u četiri navedene škole i Gradskoj knjižnici A. Mihanovića u Klanjcu darovati 250 knjiga – izvijestio je član Predsjedništva OMH Nikola Filko.

Spomen park znamenitih Klanjčana

U protekloj godini od strane OMH predloženo je i nekoliko inicijativa i prijedloga nadležnim organima Grada Klanjca. – Osobito nam je drago da je Gradsko vijeće nakon nekoliko ponovljenih inicijativa promijenilo naziv Parka staro groblje u "Spomen park znamenitih Klanjčana". Uz jubilarne godišnjice znamenitih Klanjčana na grobovima su zapaljene svijeće i položeno cvijeće. Zbog korone nije organiziran tradicionalni adventski izlet za članove i simpatizere, kao ni adventsko druženje članova i građana uz recital, večer poezije naše članice Ružice Pečenjak koja je napisala 13.650 pjesama. No, u suradnji s Kulturnim centrom umjesto božičnih čestitki, nekoliko njezinih pjesama dostavljeno je poštom i internetom građanima i članovima OMH. Nažalost, projekti otkupa rodne kuće Antuna Augustinčića te preuzimanje i inventiranje ostavštine karikaturista Dinka Žibrata nismo uspjeli realizirati – rekao je Nikola Filko.

20. godišnjica Ogranka Matice Hrvatske u Klanjcu

Neke od planiranih aktivnosti odgođene su i prebačene u Program rada za 2021. godinu. – Obilježavanje 20. godišnjice osnivanja OMH obilježit će se u 2021. godini spajanjem s obilježavanjem 140. godišnjice prvog spomena Matice u Klanjcu, a planirana izložba vezana uz godišnjice rođenja V. Lisinskog i Sidonije Rubido Erdody planira se ostvariti u 2021 godini u suradnji s općinom Kumrovec, Inicijativom za razvoj Kumrovca i Muzejom Staro Selo postavljanjem biste koja je već izrađena kroz likovnu koloniju. Osobito je šteta što je zbog Covida 19 odgođeno održavanje znanstvenog skupa " Hrvatski prirodoslovci 29" u organizaciji MH- Odjelom za prirodoslovlje i mataematiku. OMH kao domaćin dogovorio je s organizatorom da se već prikupljeni radovi učesnika tiskaju u planiranom časopisu Prirodoslovlje čije predstavljanje bi se uz nazočnost autora održalo u Klanjcu – govori o planovima za 2021. Filko.

U 2021. obilježava se 225 godišnjica rođenja i 160 godišnjica smrti Antuna Mihanovića

U predloženom programu rada za 2021. godinu koji bi se trebao usvojiti na 5. Izbornoj skupštini OMH uz već navedeno što se prenosi iz 2020. godine, posebno vrijedi istaknuti obilježavanje 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjicu smrti Antuna Mihanovića. - S obzirom da Gradska knjižnica i veći broj udruga nose ime autora "Lijepe naše", radi usuglašavanja programskih aktivnosti na obilježavanju navedenih godišnjica, Gradu i Kulturnom centru predloženo je imenovanje zajedničkog odbora. U povijjesti Matice hrvatske od 25 dosadašnjih predsjednika jedan je bio Klanjčan, dr. Hrvoje/Vojko/Iveković/1901-1991 /, znanstvenik, rektor sveučilišta u Zagrebu, sa suprugom sahranjen na Klanječkom groblju. Njegova godišnjica rođenja i smrti obilježit će se u 2021. godini zajedno s 140 godišnjicom prvog spomena Matice u Klanjcu. Na istoj sjednici donijeta je odluka da se zbog nastalih šteta izazvanih potresom na poslovnom prostoru i inventaru, Ogranku Matice hrvatske u Petrinji direktno pruži potpora iz ušteđenih sredstava u iznosu od 2.000 kuna, a članovi i simpatizeri koji osim navedenog žele pružiti dodatnu pomoć obaviješteni su o broju žiro-računa OMH u Petrinji – pozvao je Filko. Na sjednici su za četiri nova člana prihvaćene popunjene članske pristupnice i proslijeđene Glavnom odboru MH na donošenje odluke o prijemu. U 2020. godini Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu zbog prerane smrti napustila su nas dva istaknuta člana i ugledni poduzetnici Kruno Kroflin i Željko Borošak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook