Prethodni članak
Sljedeći članak

FANTASTIČNO: Odlične vijesti stižu nam iz Opće bolnice Zabok

Nakon niza godina 'pada', broj poroda u rodilištu OB Zabok ove je godine u značajnom porastu


Negativni demografski trendovi nešto je s čime s Hrvatska već godinama bori, a raznim pronatalitetnim mjerama, poput naknada roditeljima za novorođenu djecu, pomažu općine i gradovi, pa i sama Krapinsko – zagorska županija. No, realnost je da nekadašnja tradicija rađanja četvero i više djece, više ne vrijedi u većini modernih zemalja, a ne samo u Hrvatskoj. Razlozi su razni i o tome bi se moglo puno pisati, no glavni su modernizacija, veći životni troškovi, skupo školovanje, teže osamostaljivanje mladih, ekonomska nesigurnost...

 

Pozitivne brojke

No, na kraju prve polovice godine, po tom nam pitanju iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana stižu dobre vijesti. Od 1. siječnja pa do 30. lipnja, u našoj je bolnici bilo 445 poroda. Rodilo se 451 dijete, od kojih čest blizanaca, 241 dječak i 210 djevojčica. Prošle godine, 2023., bilo je s 30.06. 362 poroda.  Znači, broj poroda je u značajnom porastu i to za 83 poroda, doznajemo od glavne sestre Josipe Vdović, mag.med.techn.

Unatrag 10 godina, i u OB Zabok brojke su se novorođene djece uglavnom smanjivale. 2014. godine bilo je 960 poroda, a rođeno je 968 mališana; 2015. godine poroda je bilo 846, a djece 850; 2017. godine poroda 839, djece 848; 2018. godine poroda 877, djece 885; 2019. godine poroda 793, a djece 803. Godine 2020. opet su brojke malo porasle,  poroda je bilo 850, a rođene djece 861; 2021. godine poroda 902, a djece 908. Zatim 2022. opet mali pad, s 819 rođene djece u 814 poroda, koji se nastavio i u 2023. godini sa 796 poroda i 796 rođenih. Stoga polugodišnje brojke vesele.

Veseli i što osim Zagorki u zabočku bolnicu dolazi roditi i sve više žena iz drugih županija, što govori u prilog da se odjel pedijatrije, etablirao u jedan od najboljih pedijatrijskih odjela u Hrvatskoj, a naše je rodilište također zasigurno jedno od najboljih u Hrvatskoj. Podsjećamo, rodilište OB Zabok je među prvim rodilištima na području Republike Hrvatske postalo „Rodilište prijatelj djece“, i to još 1997. godine, te je ova prestižna titula bila reobnovljena još tri puta.

 

Poticaj za još bolji rad

 Sve to dokaz je kako Odjel ginekologije i porodništva OB Zabok uspješno kontinuirano podiže kvalitetu rada. Rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je među prvima u Hrvatskoj uvelo obezboljavanje poroda plinskom analgezijom, dušičnim oksidulom, dok je u protekloj godini u obezboljavanje poroda uvelo i epiduralnu analgeziju te na taj način još više podignuli kvalitetu rada i rodiljama pružili još kvalitetniju uslugu.

Naime, rodiljama su omogućene i brojne nemedikamentozne metode obezboljavanja poroda, uz primjenu metoda relaksacije do korištenja drugih pomagala, od medicinskih lopti, švedskih ljestvi kao i užeta te brojnih drugih sprava i medicinskih strunjača. Porod na stolčiću kao i porod u alternativnim položajima od sjedećeg do stojećeg poroda, ovisno od mogućnosti i indikacijama, u skladu sa stanjem rodilje i fetusa, također je moguće realizirati, sve s ciljem uspješnog poroda, rođenjem zdravog novorođenčeta te što većim zadovoljstvom rodilja. Zasebne rađaone  osiguravaju privatnost rodiljama i njihovoj pratnji, opremljene su najboljom opremom.

- S velikim veseljem možemo posvjedočiti povečanju broja poroda u Rodilištu Službe za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Zahvaljujemo svim rodiljama i trudnicama koje su nam ukazale povjerenje i rodile u našem rodilištu. To je svima nama poticaj za još bolji i kvalitetniji rad. Ukazano povjerenje velikog broja rodilja i trudnica iz Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko - zagorske županije te drugih dijelova Republike Hrvatske i u buduće ćemo nastojati opravdati svojim radom. Uz zahvalu svima koji nam pomažu i u doglednom vremenu ćemo pokušati napraviti još značajnije organizacijske, prostorne, kadrovske te tehnološke iskorake kako bi i u buduće mogli odgovoriti na najsuvremenije trendove, osiguravajući našim rodiljama, trudnicama i novorođenčadi, ono najvrednije, osmijeh, zadovoljstvo i ljubaznost – kaže pročelnik službe za ginekologiju i porodništvo: izv. prof. prim. dr. sc. Rajko Fureš.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook