Prethodni članak
Sljedeći članak

Facebook uvodi promjene, evo što se mijenja

Facebook, premda i dalje spada među najpopularnije aplikacije na Play Storeu, želi opet postati svima omiljena društevna mreža.


Na početku smo gledali objave naših prijatelja i rodbine, ponekad dodali pokojeg prijatelja i od društvene mreže dobili ono što je pisalo na naslovnici. Kako bi stranicu učinio konkurentnijom, Mark Zuckerberg je u jednom trenu uveo nekolicinu promjena, piše Verge, prenosi tportal.hr.

Skandal Cambridge Analytice

Pravi udar došao je u obliku skandala Cambridge Analytice, nakon čega je za Zuckerberga i kompaniju sve krenulo nizbrdo – od pada već loše reputacije do točke gdje je pod pritiskom promijenio ime kompanije u Meta i najavio da im društvene mreže nisu primarni cilj.

Premda Zuckerberg tvrdi da je preimenovanje kompanije opravdano razvojem mikrotransakcijama punog amalgama gejminga, kripta i virtualne stvarnosti, ono jednostavno nije dovoljan razlog za tako masivan rebranding.

Facebook je, naime, u to vrijeme imao još jedan velik problem koji je zabrinuo djelatnike u njihovom centru u Menlo Parku, a to je odlazak korisnika, poglavito mladih – koji su Facebook prozvali platformom za boomere.

Verge je razgovarao sa Tomom Alisonom, voditelja Facebookove aplikacije u Meti koji ‘nadgleda razvoj i strategiju news feeda, grupa, storiesa, videa, tržnice, igara, vijesti i ostalih značajki’.

Povratak na početak

Najzanimljiivji dio razgovora bio je o zahtjevima korisnika, odnosno potencijalnom pretvaranju feeda u nešto ‘osobnije’ – povratku pristupu koji je u njegovim ranim stadijima Facebook učinio popularnim.

Kompanija je umjesto toga najveću inspiraciju pronašla u kineskom TikToku, mreži prema kojoj se ‘odselio’ velik broj Metinih korisnika te koja svakim danom postaje sve jača, veća i opasnija za Facebookovo poslovanje.

Sukus TikToka je, među ostalim, algoritmom aranžiran personalizirani sadržaj koji bi korisnik trebao smatrati ‘zabavnim’ te koji dolazi od ljudi koje ne poznaje.

Ovaj pristup, unatoč kontekstu koji napušta osobni pristup Facebookovom feedu, polučuje najboljim rezultatima, ako pod te rezultate mislite zadržavanje korisnika pred ekranima.

No, pitanje je hoće li Facebook promijeniti percepciju te publike i povući ih nazad prema sebi? Riječ je o odlučnom činu kopiranja koji poništava ostatke Facebookovog oronulog identiteta i zamjenjuje ih naličjem koje je popularnije, zabavnije i privlačnije mladima.

Riječ je, također, o jednom od najriskantnijih poteza koje je kompanija napravila. Kako bi nadmašili TikTok oni moraju postati još boljima od njega, a za sad barem – samo prate njegove korake.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook