Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo što se otvara 1. ožujka

Popuštanje mjera 1. ožujka je gotova stvar, a spriječiti ga može samo značajan skok broja novozaraženih

  • Hrvoje Jelavic/PIXSELL - zatvoreni kafići

    Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Kako doznaje Index, popuštanje mjera 1. ožujka je gotova stvar, a spriječiti ga može samo značajan skok broja novozaraženih, prvenstveno u odnosu na broj testiranih, u danima koji slijede. U tijeku su razgovori u Stožeru o detaljima mjera, a sve bi trebalo biti definirano u srijedu.

Terase se definitivno otvaraju, samo veliko pogoršanje epidemiološke situacije to može spriječiti
Kako doznaje Index sljedećeg ponedjeljka definitivno će se otvoriti terase kafića i restorana. U Stožeru i vladi je postignut konsenzus o tome, a ovo popuštanje može spriječiti samo drastično pogoršanje epidemiološke situacije.

Plan je da se otvore isključivo terase, a zatvoreni dijelovi terasa i restorana posve će sigurno ostati zatvoreni. Gosti vjerojatno neće smjeti ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda zbog korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana te da se tamo počnu posluživati gosti.

U Stožeru su se na otvaranje terasa odlučili prvenstveno jer je riječ o otvorenom prostoru, što smatraju značajno manje rizičnim od zatvorenih prostora, a time se segment ugostiteljstva ipak otvara premda ograničeno.

U prilog popuštanjima, inače, osim dobrih brojki ide i vremenska prognoza koja u tjednima pred nama ne predviđa novo veće zahlađenje.

Dodatna popuštanja za sport, no ipak se neće sve otvoriti
Sigurno je i da će od 1. ožujka biti dodatnog popuštanja u segmentu sporta.

Najizvjesnije je da će se otvoriti sport u zatvorenom za djecu, ali otvaranja bi trebalo biti i za ostali sport na otvorenom. Ipak, prema Indexovim informacijama, sport u zatvorenom se neće potpuno otvoriti.

S epidemiolozima i resornim ministarstvom Stožer će u idućim danima definirati što se točno otvara kada je sport u zatvorenom u pitanju i pod kojim pravilima. Upitno je u kojoj će se mjeri otvoriti sportski klubovi. Riječ je o aktivnostima u zatvorenom prostoru, koji Stožer i dalje smatra velikim rizikom, i sve više prevladava mišljenje kako bi tu popuštanje trebalo biti oprezno.

Izvjesno je i otvaranje sajmova na otvorenom, ali moguće bez ugostiteljskih sadržaja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook