Prethodni članak
Sljedeći članak

Epidemiolog dr. Lipovac: 'Ne znam jesmo li na vrhuncu, pojavio se novi, još zarazniji soj koronavirusa!'


Na vrhuncu četvrtog vala korone, o brojkama u Krapinsko – zagorskoj županiji, važnosti i nuspojavama cijepljenja te brojnim drugim detaljima oko korone razgovarali smo s voditeljem higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. med. spec. epidemiologije Ivanom Lipovcem.

ZL: Zadnjih su dana brojke izrazito visoke, veliki je porast evidentan i u našoj županiji. Jesmo li na vrhuncu ili nas to tek čeka?

Lipovac: To još ne znamo, jer se u međuvremenu i kod nas pojavio novi, delta+ soj, koji je još zarazniji od delta soja.

ZL: Obzirom na trenutnu situaciju i na to koliko je dugo potrebno da bi se stekao imunitet, ima li se u ovoj situaciji još smisla cijepiti?

Lipovac: Ima se smisla cijepiti, samo što treba vremena za razvoj imuniteta (cca dva tjedna nakon druge doze dvodoznih cjepiva).

ZL: Dok se neki cijepe tek prvom dozom, govori se i o trećoj, 'booster' dozi. Što ona znači i kome se preporuča?

Lipovac: Preporuča se osobama koja i inače imaju slabiji imunitet poput imunokompromitiranih i članova njihovih obitelji, osoba sa kroničnim bolestima starijim od 18 godina, korisnicima i djelatnicima staračkih domova, zdravstvenim djelatnicima te svim osobama starijim od 50 godina. Do sada nije zabilježena veća učestalost nuspojava nakon 3. doze cjepiva.

ZL: Među onima koji se još uvijek nećkaju oko toga hoće li se cijepiti ili ne, kolaju brojna direktna saznanja od onih koji su se cijepili da imaju raznenuspojave nakon cijepljenja. Možete li to prokomentirati?

Lipovac: Nuspojave su moguće nakon svakog lijeka pa tako i cjepiva u koje spadaju lokalne (bolnost i oteklina na mjestu uboda) i sistemske (povišena temperatura,glavobolja, umor, slabost), a one traju dva do tri dana. Od rijetkih nuspojava je moguća prolazna upala srčanog mišića nakon cijepljenja s cjepivom Pfizer ili Moderna s učestalošću od 10 slučajeva na 100.000 cijepljenih mlađih od 30 godina, a kod cjepiva Johnson je moguća rijetka nuspojava kod osoba mlađih od 50 godina unutar 3 tjedna nakon cijepljenja s učestalošću od 7 slučajeva na 1.000.000 cijepljenih kod ženskog spola odnosno 1 slučaj na 1.000.000 cijepljenih osoba muškog spola (do sada se kod nas u zavod nije javio nitko sa trombozom kao nuspojavom). Cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost niti na trudnoću jer se radi o mrtvom cjepivu što znači da se virus ni na koji način ne može razmnožavati u organizmu pa prema tome niti izazvati COVID kod cijepljenih osoba.

ZL: Je li konačno usuglašeno od strane struke da li se cijepljenje trudnicama preporuča?

Lipovac: Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju trudnicama preporuča da se cijepe u bilo kojoj fazi trudnoće. U priopćenju stoji: Naglašavamo kako cijepljenje ne povisuje rizik spontanih pobačaja, ali zato smanjuje rizik od razvoja teškog oblika bolesti, a time i vjerojatnost od prijevremenog poroda pa tako izravno čuva zdravlje ploda. Ističemo kako cijepljenje protiv COVID-19 ne treba odgađati zbog trudnoće, niti trudnoću zbog cijepljenja. Eventualno izbjegavanje u prvom tromjesečju nema znanstvenu podlogu već je rezultat općeg stava prema bilo kakvim intervencijama u ranoj trudnoći. Zaključno, COVID-19 cjepiva snažno štite trudnicu pa i fetus i novorođenče te ne postoji niti jedan razlog ili dokaz da cjepiva protiv COVID-19 imaju neki poseban rizik za neplodne žene, trudnice ili dojilje.

ZL: Mnogo je prosvjeda protiv covid potvrda. Kako najjednostavnije objasniti potrebu za covid potvrdama, kao i to zbog čega je važno cijepiti se?

Lipovac: COVID potvrde pružaju ipak određenu sigurnost za osobe koje ih imaju pa i za njihove bliske kontakte. Cijepljenje ima za glavni cilj smanjenje teških oblika bolesti zbog kojih se ljudi hospitaliziraju i/ili umiru (zaštita je oko 90% od smrtnog ishoda). To znači da osobe koje su se potpuno cijepile mogu oboljeti od COVID-a ali će većina takvih osoba imati blaže simptome koji će kraće trajati te će takve osobe biti kraće i manje zarazne za druge ljude koji sa tom osobom rade i žive.

ZL: U našoj županiji, koliko je udio cijepljenih među oboljelima/hospitaliziranima/umrlima?

Lipovac: Udio cijepljenih među oboljelima u KZŽ je 18%. 82% oboljelih nisu cijepljeni. Za hospitalizirane nemamo podatke o cjepnom statusu jer namih bolnica ne dostavlja.

ZL: Zaštita cjepiva s vremenom pada. Koliko dugo traje imunitet nakon preboljenja od korone?

Lipovac: Smatra se da imunitet slabi nakon 6 mjeseci od preboljenja kod osoba koje nisu imunokompromitirane  i zato je potrebno da se i te osobe cijepe kako bi im se pojačala i produljila imunost.

ZL: Prema statističkim podacima, manje smo imali oboljelih dnevno i umrlih dok nije postojala mogućnost cijepljenja. Što se onda sada događa, kada smo ipak procijepili velik dio populacije?

Lipovac: Razlozi su novi soj virusa i nepridržavanje epidemioloških mjera. Zbog cijepljenja je smanjena smrtnost koja sada iznosi oko 0,5% a prije je bila 1%.

ZL: Govori se i o tome kako će 'jednog dana' ovaj virus postati nešto poput gripe ili sezonske prehlade. Je li realno to očekivati?

Lipovac: Još to nije sigurno i ovisit će najviše o mutacijama virusa.

ZL: Ove sezone ipak se pojavila i gripa. Koliko imamo zabilježenih slučajeva u našoj županiji? Kakvi se simptomi javljaju i koja je razlika naspram ovih kod korone? Je li već u tijeku cijepljenje protiv gripe i kakav je interes?

Lipovac: Imamo do sada 12 dokazanih slučajeva gripe, a simptomi su vrlo slični kao i kod COVID-a. Jedini specifični simptom COVID-a je gubitak osjeta okusa i mirisa kojeg kod gripe najčešće nema. Cijepljenje protiv gripe je počelo u RH, pa tako i u KZŽ 28.10.2021., a interes za cijepljenje je velik. Cijepljenje je preporučljivo kako bi se smanjio broj komplikacija od gripe poput upale pluća i drugih udaljenih organa i smrtnih ishoda za sve osobe starije od 65 godina, osobe sa kroničnim bolestima, trudnice, zdravstvene djelatnike te djelatnike i korisnike socijalnih ustanova.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook