Prethodni članak
Sljedeći članak

DORH podigao optužnicu protiv šefa HEP-a Frane Barbarića


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog kaznenog djela protupravne gradnje, piše tportal.

Objavio je to DORH ne navodeći identitet Barbarića, iako je iz sadržaja njihovog priopćenja jasno o kojemu se slučaju radi.

U nastavku je priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu:

'Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023., podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom', priopćili su iz Državnog odvjetništva.

Podsjetimo, Upravni sud u Splitu u petak je nepravomoćnom presudom odbio Barbarićev tužbeni zahtjev kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru.

'Budući da je Upravni sud u Splitu donio presudu, ocijenivši da se u konkretnom slučaju ne radi o rekonstrukciji, poštovat ću odluku Suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove, stoji u priopćenju šefa Uprave HEP-a koje je danas poslao medijima.

Barbarić je najavio da će uložiti žalbu Visokom upravnom sudu, te će, ako presudi u njegovu korist tražiti naknadu za rušenje. Naglasio je da u čitavom postupku štetu nisu snosili građani ni državni ili općinski proračun već je materijalni teret isključivo njegov.

Barbarić tvrdi da je tijekom proteklih mjeseci i tjedana u medijima iznesen niz netočnih informacija vezanih uz taj slučaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook