Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobio novo srce! Apsolutni rekord u transplantacijama u KB Dubrava


U samo dva mjeseca u bolnici u Dubravi transplantirano je osam srca, a jučer je stiglo i deveto. To je apsolutni rekord u toj kliničkoj ustanovi otkada provode transplantacije od 1995 godine, piše HRT.

Transplantacijski tim u KB Dubrava savršeno funkcionira. Novo srce dobio je 63-godišnji Ilija Čabraja i ono neometano kuca. Ekipa HRT-a je svjedočila impresivnom trenutku kada je to srce ponovno zakucalo 2 sata i 40 minuta nakon što je zaustavljeno u Austriji odakle je stiglo.

- Srce kuca samostalno i dobro uz minimalnu potporu lijekova, rekao je za HRT Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju. Ako sve bude dobro, kaže, pacijent bi se do jutra trebao probuditi i odvojiti od aparata za disanje.

Govoreći o čak devet transplantacija Rudež je rekao da je iznenađen količinom organa koje su dobili te da su zbog toga neizmjerno sretni jer su na taj način spasili mnoge bolesnike. Dobro uhodani tim za transplantaciju, uz suradnju kardiologa, savršeno funkcionira, pa i iznad očekivanja. Doktro Rudež je od devet transplantacija obavio njih šest.

Na hitnoj listi Ilija Čabraja bio je mjesec dana i ovo će mu spasiti život. Od 2020. godine bio je na pripremi za transplataciju. Stanje mu se malo popravilo, a prije mjesec i pol pogoršalo, pa je u bolnici „Sestre milosrdnice” bio 35 dana.

U razgovoru s HTV-ovom novinarkom Ružom Ištuk, kazao je kako se nada da će sve biti dobro.

Marko Kušurin, kardijalni kirurg, kazao je da im je trebalo oko 10 minuta od bolnice do aerodroma, a s našeg aerodroma do bolnice su stigli rekordno, za 10-ak minuta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook