Prethodni članak
Sljedeći članak

Do kraja godine HNB ne mijenja kune za eure


Hrvatska narodna banka (HNB) naglasila je da prije 1. siječnja 2024. nije moguće u toj instituciji mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura. Građani to do kraja ove godine mogu obaviti u poslovnicama banaka, FINA-e i Hrvatske pošte.

Zbog brojnih upita građana, iz HNB-a su podsjetili da će, u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, banke, Hrvatska pošta i FINA svim potrošačima u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura prema fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7,53450 kuna).

U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura od 1. siječnja 2024., bez naknade, prema fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

- Sukladno propisima, HNB prije 1. siječnja 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura, naglasili su iz središnje banke u kratkom priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook