Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Dinamičan dan u Pregradi: 'Pridruži se i ti plavom timu'


Pokazne vježbe, info pultovi, oprema prometne, interventne, kriminalističke i temeljne policije, policijski službenici za kompenzacijske mjere, Regionalna protueksplozijska jedinica Zagreb, prevencija kriminaliteta, poligon za provjeru motoričkih sposobnosti i trening pod vodstvom iskusnog olicijskog službenika - sve to imali su danas prilike vidjeti i doživjeti srednjoškolci u kompleksu Srednje škole Pregrada. Sve pobrojane aktivnosti i programi održani su u sklopu Dana otvorenih vrata policije s ciljem promocije policijskog zvanja kao i raspisanih natječaja za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka i natječaj za upis učenika u treći razred srednje Policijske škole Josip Jović u Zagrebu.

Zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske Robert Pavić ističe kako aktivnosti u sklopu kampanje Postani policajac/policajka imaju za cilj da se osnaže policijski redovi i da se mlade snage pridruže plavom timu. Iznio je i zanimljiv podatak kako, gledajući omjer, veći postotak zauzimaju djevojke koji upisuju policijsko zanimanje čemu velike doprinosi upravo kampanja koja se kontinuirano provodi.

- Kako provodimo kampanju, povećava se broj prijava, očekujemo i porast u nadolazećem periodu. Policijska akademija također prijavljuje povećani broj polaznika, a mi se nadamo novim vježbenicima. U svakom je slučaju, kampanja pokazatelj da činimo dobar posao – zaključio je Pavić dodavši kako se u treći razred upisuje po 150 polaznika srednje škole i 550 polaznika za prekvalifikacije odraslih.

- Odaziv je kroz godinu nekako konstantan, bilježimo oko 20-ak prijava s ime da ih nekoliko ne prođe, nažalost, selekciju. Benefiti koje nudimo tijekom školovanja su osiguran mjesečni đeparac, sva potrebna školska oprema, sportska oprema, smještaj, prehrana pa i pojačana prehrana za sportaše, a ono najvažnije je da ih kasnije čeka siguran posao – izjavio je Pavić.

Jedan od vježbenika u zagorskoj policiji je 19-godišnji David Belanović iz Donje Stubice koji je nedavno završio svoje srednjoškolsko obrazovanje.

- Naš posao je dinamičan, ispunjavajući... Oduvijek sam težio dinamičnijem poslu i od malih nogu želim biti policajac, želim pomagati ljudima, ali mi se sviđa i interventna policija – rekao nam je Belanović koji se odlučio za poziv policajca.

Zapovjednik voda interventne policije PU krapinsko - zagorske Nenad Županić u policiji je od 1993. godine, aktivan je 31 godinu, a u interventnoj je gotovo 24 godine ispričao nam je pojedinosti o poligonu koji je postavljen u dvorani Srednje škole Pregrada gdje su učenici mogli isprobati svoje sposobnosti.

- Poligon izgleda lagano, ali kada se kroz njega prolazi vidi se da to i nije baš tako, dosta je zahtjevan fizički, a treba i razmišljati. Potrebne su dobre motoričke sposobnosti i brzina. Policijski posao je zahtjevan i naporan, ali tko to voli, nije teško. Današnji način života pridonosi tome da se djeca ne kreću, ne izlaze u prirodu, ne trče, ne bave se nikakvim fizičkim aktivnostima, djeca žive sjedilački, ali njima se treba posvetiti, motivirati ih i angažirati – poručio je Županić i pozvao se mlade da se jave na natječaje jer Akademija je, kaže, dobar izbor.


 
Učenik drugog razreda Srednje škole Pregrada, smjer medicinski tehničar, David Nežmah iz Huma na Sutli bio je prvi koji je isprobao poligon. Kaže, trebalo je imati hrabrosti.

- Volio bih raditi u bolnici ili Hitnoj službi. Danas sam se iskusio u poligonu, imao sam hrabrosti, ali i doma vježbam. Neko vrijeme sam trenirao nogomet pa i karate, ali vježbam redovito za tijelo i zdravlje. Hoće li se moja želja za zanimanjem promijeniti, vidjet ćemo – ispričao nam je Nežmah kojeg su kolege nagradile velikim pljeskom nakon poligona.

U Pregradu je stigao i Goran Vukmanić, predstojnik HZZ-a, Područni ured Krapina, koji je rekao kako su prekvalifikacije kod odraslih kreirane unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Zainteresiranih ima, dodao je, a gledajući parametre HZZO-a, nema zanimanja kojeg ne nedostaje. Zadaća je HZZO-a, kaže Vukmanić, da kroz svoje kanale promovira kampanju Postani policajac/policajka, ali i kroz suradnju s nadležnim ministarstvom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook