Prethodni članak
Sljedeći članak

DHMZ potvrdio da se obrana od tuče ipak ne ukida. Evo kad počinje s radom

  • tuča

    Foto: Pixsell Ilustracija


Foto: Pixsell/Ilustracija

Operativna obrana od tuče započet će 15. lipnja 2023. i to ne samo na području Krapinsko – zagorske županije, već na cijelom branjenom području, odnosno, na području dvanaest županija i Grada Zagreba. Potvrdila je to za Zagorje.com Kornelija Špoler Čanić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Državnog hidrometeorološkog zavoda. - Provedena je javna nabava za potrebne količine otopine srebrovog jodida koja je testirana te se trenutno dostavlja poslužiteljima generatorskih postaja. Završeno je servisiranje uređaja za gašenje požara te su pripremljeni ugovori za 600 operatora prizemnih generatora. Zbog kontinuiranog smanjenja financijskih sredstava za realizaciju operativnih poslova obrane od tuče te nejasnu sudbinu Zakona o sustavu obrane od tuče, ove je godine bilo nužno osigurati dodatne financijske izvore prije provođenja navedenih aktivnosti te je za operativnu obranu od tuče u 2023. izdvojeno 1,256 milijuna eura poreznih obveznika – odgovorila je Špoler Čanić na naš upit.

 

Kršenje zakona

Inače, Ministarstvo poljoprivrede još je prije dvije godine najavilo da će u potpunosti ukinuti sustav obrane od tuče jer, kako kažu, nije znanstveno dokazano da je učinkovit, no, kako svake godine redovito barem jedan dio Hrvatske doživi ogromne štete od tuče, još se nije našla 'politički adekvatna prigoda' u kojoj bi se 'bez negodovanja javnosti' u saborsku proceduru uputio prijedlog da se stavi izvan snage još uvijek važeći Zakon o sustavu obrane od tuče. Prema spomenutom zakonu, sustav obrane od tuče operativno provodi Državni hidrometeorološki zavod, a nadzire ga i za njega je nadležno upravo Ministarstvo poljoprivrede, koje mjesecima ne odgovara na novinarske upite o toj temi. Kako je u zakonu izričito navedeno da sustav obrane od tuče treba početi 'raditi' svake godine 01. svibnja, što ni ove godine nije bio slučaj, DHMZ smo upitali kako je moguće da jedna državna institucija svjesno krši zakon Republike Hrvatske.

 

Sporni radari

Njihov odgovor bio je poprilično zbunjući. Naime, na pitanje zašto nisu ispoštovali važeći zakon, odgovorili su da će ga poštivati. - Unatoč vrlo jasnom stavu znanstvene zajednice i Svjetske meteorološke organizacije o neučinkovitosti sustava obrane od tuče kakvu provodi Hrvatska, DHMZ će Zakon o sustavu obrane od tuče, dok god on kao takav postoji, poštivati i provoditi u skladu s financijskim i kadrovskim mogućnostima koja su mu na raspolaganju. Smatramo kako od neučinkovitog sustava obrane više vrijedi pravodobna najava pojava kao što je tuča i DHMZ provodi niz aktivnosti vezanih za prognoziranje tuče kako bi se smanjila šteta koju ona može uzrokovati. Jedna od tih aktivnosti je izgradnja mreže suvremenih meteoroloških radara kojom smo po prvi put u povijesti radarskim mjerenjima obuhvatili cijelu Hrvatsku. To će unaprijediti sustave ranog upozorenja na ekstremne vremenske i klimatske pojave, a to je najvažnija nadležnost i zadaća DHMZ-a – odgovorili su nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. No, Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske ne slaže se s njima i tvrdi kako novi radari nisu korisni za sustav obrane od tuče, niti su za njega namijenjeni.

Europski primjeri

Što se tiče budućnosti sustava obrane od tuče, odnosno, hoće li se u Hrvatskoj i dalje nastaviti provoditi postojeći način obrane od tuče ili uvesti neki drugi oblik obrane na lokalnoj razini, ostaje na donosiocima odluka, kažu iz DHMZ-a. - U Europskoj uniji ima dovoljno primjera koji mogu pomoći u donošenju te odluke. Na primjer u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj obranu od tuče na određenom teritorijalnom području provode Agencije koje su dio Ministarstva poljoprivrede.  U Austriji, Sloveniji i Njemačkoj zaštita od tuče je rezultat privatnih inicijativa i financira se privatno ili lokalno na malom, ograničenom području. U Francuskoj zaštita od tuče je također rezultat privatne inicijative i provodi se na području četiri francuske regije. Pritom ni u jednoj zemlji Europske unije obranu od tuče ne provodi nacionalna meteorološka i hidrološka služba, kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Primarni zadatak DHMZ-a treba biti i ostati rana prognoza i upozorenje na pojavu tuče, ali i mraza, suše, poplave, olujnog vjetra. S klimatskim promjenama takvi ekstremi bit će učestaliji i intenzivniji te DHMZ svojim prognozama, agrometeorološkim informacijama može pomoći poljoprivrednicima u prilagodbi njihove proizvodnje promjenama u temperaturnom režimu tla, vodnoj ravnoteži, raspoloživosti vodnih resursa, ali i u zaštiti od tuče, bolesti, štetočina i svega ostalog što klimatske promjene mogu donijeti – kaže Špoler Čanić.

 

Troškovi obrane

Kad je u pitanju financiranje i inicijativa, župan krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je u više navrata istaknuo kako je Županija spremna financirati troškove obrane od tuče u Zagorju, no, napominje, već je više puta tražio od DHMZ-a da mu dostavi točan iznos troškova za Krapinsko – zagorsku županiju. Ipak, oni to još uvijek nisu učinili, pa smo ih, dakako, pitali zašto. Odgovor je, pojednostavljeno rečeno, da oni ne mogu izračunati troškove za pojedinu županiju, budući da kad se brani određena županija, brani se i granični dio druge županije.  -Kao i svake godine, nakon završetka sezone obrane od tuče, DHMZ će izraditi te Ministarstvu poljoprivrede i županijama na branjenom području dostaviti Godišnji izvještaj o radu sustava obrane od tuče s Izvještajem o radu po županijama sa svim operativnim podacima.  Zbog složenosti i integriranosti sustava obrane od tuče koji, pored direktnih troškova, uključuje i niz indirektnih poput emisija srebrovog jodida koje prelaze granice županija te rada meteoroloških radara koji obuhvaćaju područja većeg broj županija, troškovi operativne obrane od tuče vode se objedinjeno – poručili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, dodavši kako su njihovi financijski planovi i izvještaji javno dostupni na njihovim službenim WEB stranicama.

 

Župan spreman financirati

Župan Željko Kolar, kojeg smo upoznali s odgovorom koji nam je uputio DHMZ, kratko nam je rekao da njega ne smeta ako će, braneći Krapinsko – zagorsku županiju od tuče pomoći i dijelu Varaždinske ili Zagrebačke županije. – Objedinjeni iznos troškova meni ne znači ništa. Neka kažu je li trošak za obranu od tuče u Zagorju 30, 50 ili 70 tisuća eura i mi smo to spremni u potpunosti financirati na način da se ponovo uvede sustav protugradne obrane raketama. A da DHMZ ne bi trebao biti zadužen za obranu od tuče, već da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo za to osnovati zasebnu agenciju, s time se slažem. Uostalom, takva praksa postoji u nekoliko zemalja članica EU – ponovio nam je svoj stav župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook