Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] DETALJI UŽASA U ZAGORJU: 'Tata me pokušao ubiti', 'Proklet bil, kaj si mi napravil pod stare dane'


Ovogodišnje Valentinovo, ali i dani nakon, u Krapinskim Toplicama pamtit će se po grozoti koju je počinio 59-godišnji Danijel, sin 80-godišnje Božice Magdić i otac 20-godišnjeg Leonarda. Tog je dana mirnoća ovog mjesta u samo nekoliko minuta narušena stravičnim zvukom plamena koji je proždirao drvene grede i krovni pokrivač. Cijelo potkrovlje progutala je vatra, a u sredini tog pakla, slika pijanog oca. Bio je to prizor koji je ostavio svakog svjedoka zapanjenog i nijemog, dok su se strepnja i nevjerica uvukli u svaki kutak idiličnog zaselka. Ovdje su se do nedavno ispreplitali tihi obronci s mirisima obiteljskih domova, a danas ostaje samo miris čađe i dima, lavež psa, zvuci lopatanja, policijska traka i ostaci nekadašnjeg života.

STRAVA U ZAGORJU: Polio majčinu kuću benzinom i zapalio je. Njegov sin ozlijeđen, on uhićen

Podsjetimo, iz policije su dan nakon stravičnog događaja rekli kako je obavljenim očevidom, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno kako je do požara došlo u prostoriji potkrovlja obiteljske kuće uslijed zapaljenja zapaljive tekućine otvorenim plamenom te se požar proširio na cijelo potkrovlje i krov. Policija je počinitelja uhitila, a dvadesetogodišnjak je zadobio lakše tjelesne ozlijede te je prebačen u Opću bolnicu Zabok gdje je proveo noć. Danas je policija nadopunila informacije, objavivši kako je protiv počinitelja podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a 59-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku. Naime, dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 59-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstvo u pokušaju iz čl. 110. Kaznenog zakona Republike Hrvatske u vezi čl. 34. st. 1. KZ-a, te kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a.

Danas smo posjetili mjesto događaja gledajući kako se jedna obitelj suočava s najmračnijim trenucima svog života. Kuća koja je godinama bila njihov dom prije dva je dana plamtjela kao baklja osvjetljavajući noćni pejzaž u zastrašujućem crvenom sjaju.

Odnos sina i oca

- Sve se dogodilo oko 19.15 sati u srijedu, na Valentinovo. Tata je došao pijan doma i rekao da više nemam kaj tražiti tu. Pitao sam ga kaj se događa, on me fizički napao. Ja sam ga odgurnuo od sebe, a on mi je rekao ˝Sad ćeš ti vidjeti˝. Uzeo je dvije litre benzina, polio mene i sobu, zapalio sve i pobjego. Cijela jakna mi je izgorjela, pola majice i onda sam izletio van, rekao baki da izađe. Pozvao sam hitnu i vatrogasce – priča nam danas Leonard koji priznaje kako je razmirica s ocem, koji je imao problema s alkoholom, imao i ranije.

- Imali smo razmirica i dok sam ja bio manji, ali bili smo u dobrim odnosima. Bili su problemi s alkoholom. On je sad u zatvoru, ide u Remetinec na 30 dana kod istražnog suca i onda ide optužba za pokušaj ubojstva. Za početak ga mogu tužiti i tražiti mjeru zabrane prilaska. Ne znam kako se osjećam, teško mi je, ali držimo se. Pomažu nam susjedi – ispričao nam je Leonard čiji su se roditelji rastali. On je ostao živjeti u Krapinskim Toplicama, a majka je preselila u Zagreb. Iako je završio školu i po zanimanju je konobar, nezaposlen je, jer kako kaže, posla ima, ali mu je problem prijevoz budući da nema položen vozački ispit.

Ispovijest majke

Leonardova baka i Danijelova majka, Božica Magdić, prošla je osamdesetu, cijelog je života skrbila za svog sina koji je, kako nam je rekla, bolestan na živce. Njegova zaposlenja trajala su po mjesec dana, najviše tri. Kada bi se napio, šutjela je jer u tim trenucima svi i sve mu je bilo krivo.

- Bila sam evo ovdje u kuhinji. On je došao doma, bio je pod parom, tu se najeo. Sjedio je gdje vi sada sjedite. Otišel je gore ležat, spavat. Jedino me je pital di je Leo. Rekla sam da ga je zvao njegov prijatelj Maksić da idu u šetnju. ˝Aha˝, rekao je. Znala sam sad bu frke kad Leo dođe doma. Tak je i bilo. Mislim da ga je zvao mobitelom, Leo je došo doma, javio mu se i dojde dolje i meće si svoj ruksak. Pitala sam ga kam ide. ˝Pa tata me steral˝. Rekla sam da negdje nikam, da ima di spavati i nek ovaj crka gore kad je pod gasom. Onda je on opet krenul gore. Ja sad ne znam. Najedamput, nije trajalo minutu, dvije, ja ne znam kakva je to brzina bila, to je bilo grozno, dođe Leo dolje i on gori. Pitala sam kaj se dogodila. ˝Polilaj me stari s benzinom˝. Rekla sam mu da se legne na travu da se to gasi. Ja pogledam, štenge gore, Isuse Bože, plamen odozgora do dolje. Ja sam to počela s dekom gasiti. Jesam prve dvije, tri štenge, ali kaj bum gasila. Vani je eksplodiral glavni vod, to je puknulo. Gori sve, ja van, kad sam ja to vidla... Rekla sam Leu da zove vatrogasce, policiju, ljude, nije se snašo, jedva smo ih pozvali. To je bilo grozota kak je to gorelo. Užas jedan. Vidla sam sina tu kroz prozor i onda sam vikala za njim ˝Prokleti bil, kaj si mi napravil. Pod moje stare dane mi ne daš mira. Nikad mi više nemoj doći˝. Hodam oko doktora, trebala bi na operaciju srca, šećeraš sam, tlakaš, astma, sve je nad menom. Zna kak sam bolesna. To mi je napravil za falu kaj ga čitav život divanim, hranim i perem. On je otišel autom. Jučer sam čula da je bil u Kaplici i da je tam pil pivu - ispričala nam je Božica. I ona priznaje kao su problemi postojali i prije, ali da Danijel u zadnje vrijeme nije pio.

- Ja uopće ne pijem, strašno sam protiv alkohola. Prije se cugalo da te Bog oslobodi i nisam volela pijance od malena. Daj beži od mene. Bil je dobar, sad ga je opet puknula žuta minuta i evo. Ne znam. Nismo ga nikad prijavljivali, iako je Leo često znao imati konflikte s njim. Kaj mogu? Kakav je, takav je. On je takav. Ja sam se s tim odavno pomirila, uvijek sam šutela kad je bil pod gasom, jer u tim trenucima niš nisi dobro rekel, sve mu je bilo krivo – rekla nam je Božica.

Humanitarna akcija

Načelnica općine Krapinske Toplice Gordana Jureković sa župnikom župe Presvetoga trojstva Krapinske Toplice Marijanom Gradinšćakom stigla je danas kod obitelji Magdić. Općina će, naime, u suradnji sa župom, pokrenuti humanitarnu akciju.

- Općina će se kao i uvijek uključiti i organizirati maksimalno. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli obitelji Magdić. Još uvijek ne raspolažemo informacijom koliko će sanacija koštati, ali na prvi pogled vidimo da to nije mali trošak i nešto što će biti gotovo u dva dana. Vjerujem i nadam se da će to biti u najskorijem mogućem roku – rekla je načelnica Jureković.

- Kak vele da se kuća gradi od temelja, obnavlja od krova. Krenut ćemo s obnovom krovišta što je moguće prije. Uključit će se i Zaklada sv. Marije Magdalene, osnovana od strane obitelji Čermak koji su spremni donirati dobar dio materijala za osnovne radove. Naravno, i kao župa ćemo sudjelovati prikupljanjem sredstava – poručio je župnik Gradinšćak.

Sada, dok se obitelj suočava s ruševinama svog života, pitanja ostaju neodgovorena, a rane duboke i bolne. Za ovu obitelj put prema ozdravljenju bit će zasigurno dug i težak, ali zajedništvo i podrška bit će im oslonac u ovim mračnim vremenima, zato, budimo veliki i pomozimo zajedno! 

'Došla sam na zgarište, prizor je prestrašan. Molim Vas sve, preklinjem, da im pomognemo'

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook