Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas kreće isplata novčane pomoći umirovljenicima. Evo koliko iznosi


Jednokratnu novčanu pomoć radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od danas će dobiti 15.223 umirovljenika, uključujući one kojima se uz hrvatsku mirovinu isplaćuje i mirovina iz inozemstva, priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena korisnicima koji primaju mirovinu iz inozemstva (uz onu koju su ostvarili u Hrvatskoj) i onima koji spomenutu pomoć nisu dobili u prosincu prošle godine, iako imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu. Za isplatu jednokratne novčane pomoći u ožujku izdvojeno je 1.447.729 eura iz državnog proračuna. Osim njih, pomoć radi ublažavanja posljedica inflacije dobit će umirovljenici koji su do kraja prošle godine ostvarili pravo na hrvatsku mirovinu.

Navedeni korisnici bili su obvezni do 28. veljače HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu (u slučaju korisnika koji su u prethodnoj godini ostvarili hrvatsku mirovinu).

Iznos jednokratne novčane pomoći određuje se prema iznosu ukupnog mirovinskog primanja. Korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi:

do 260 eura isplatit će se JNP u iznosu od 160 eura

od 260.01 do 330 eura u iznosu od 120 eura

od 330.01 do 470 eura u iznosu od 80 eura te

od 470.01 do 610 eura u iznosu od 60 eura.

Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, isplatit će se najkasnije u srpnju 2023. Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 30. lipnja 2023. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2023. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine koji će biti dostupan na mrežnim stranicama HZMO-a, objavili su iz Zavoda, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook