Prethodni članak
Sljedeći članak

DANAS JE VINCEKOVO: Ak' na Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti!


Na dan 22. siječnja, vinogradari i vinari slave svog prvog nebeskog zaštitnika – svetoga Vinka. Ove godine će se zasigurno obilježiti bez većih okupljana i proslava. Među vinarima i vinogradarima taj je blagdan poznat kao Vincekovo. Proslava Vincekova obilježava početak svih radova u vinogradu. Posebno se Vinkovo slavi u Slavoniji, bogatoj vinogradima i podrumima punoga vina. Za blagdan su vezani i mnogi običaji, u molitvi uz svećenika, vinogradari i njihovi prijatelji zazivaju božji blagoslov "za obilne žetve i svakovrsne obilne plodove, prije svega bogato grožđe“ u nastupajućoj godini, ali i zaštitu nasada od mraza, tuče, bolesti, štetnika... ukratko svega što može nanijeti štete. Sveta će vodica poškropiti ili posvećeno vino zaliti trs na kojem visi kulen ili kobasica, da ovogodišnji grozdovi budu tako veliki.

Sv. Vinko bio je španjolski đakoni, a uhvaćen je i mučen za vrijeme vladanja cara Dioklecijana u Valenciji gdje je i pokopan. Vinko je završio u tamnici gdje je bio mučen. Rimski namjesnik Ducije, koji je i naredio mučenje, posjetio ga je jednom u tamnici, i vidio ga obasjanog svjetlošću. Odmah se obratio na kršćanstvo i dopustio vjernicima posjećivanje mučenika u tamnici, koji su uzimali vinkovu krv kao zaštitu od zla. Sveti Vinko preminuo je najvjerojatnije na datum kad se i slavi njegovo ime, 22. siječnja. Zaštitnikom vinograda i vinogradara postao je jer se mrcvarenje tijela svetoga Vinka, curenje i hvatanje krvi poistovjećuje sa branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta.

Ako za svetog Vinka sunce peče onda 'obilno vino u bačve poteče'. Ako se tog dana vrabac okupa u mlaki vode, vinari će se najesen 'kupati' u vinu. Ako je sušni dan, ni vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod... neka su od vjerovanja koja se vežu za proslavu spomendana jednog od vinogradarima i vinarima najdražih svetaca. Vjerovanja donosi agroklub.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook