Prethodni članak
Sljedeći članak

Naša županija zauzima važno mjesto na hrvatskoj i međunarodnoj vinskoj karti

22. siječnja, na Vincekovo, obilježava se početak sezonskih radova u vinogradima


Na Vincekovo, vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde i simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Odrezane grančice vinove loze

Svog zaštitnika, Sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari predviđaju kakva će biti ovogodišnja berba.

Tradicija i novo normalno

-Neizostavan dio naše bogate, višestoljetne tradicije vinarstva svakako čini i obilježavanje Vincekovog, kad se ljubitelji dobre vinske kapljice okupljaju u vinogradima, kako bi obilježili početak nove vinogradarske godine. S obzirom da se još uvijek nalazimo u uvjetima „novog normalnog“, pozivamo vinogradare i vinare, kao i sve ostale koji planiraju proslaviti Vincekovo, da i ove godine ostanu vjerni tradiciji, ali da to učine pridržavajući se svih mjera i preporuka - istaknuo je župan Željko Kolar,  koje je tom prilikom zahvalio zagorskim vinogradarima i vinarima na njihovom trudu i na konstantnom ulaganju u vlastito znanje.

- Zahvaljujući zagorskim vinarima Krapinsko – zagorska županija danas zauzima važno i prepoznatljivo mjesto na hrvatskoj i međunarodnoj vinskoj karti. Svemu tome u prilog govore i brojne osvojene medalje i priznanja na svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima vina, među kojima je svakako i ono najprestižnije – Decanter, koje se svake godine održava u Londonu - naglasio je župan. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook