Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan sjećanja obilježen i u Zagorju: "Mi Hrvati smo najsložnij kad ratujemo"

Foto: Rikard Jadan


Predstavnici krapinsko – zagorske županije te nekoliko zagorskih gradova i općina, kao i predstavnici brojnih udruga branitelja i ratnih vojnih invalida, prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, u petak su zajednički obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.


Budući da je župan Željko Kolar na obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru, županijsku delegaciju predvodila je njegova zamjenica Jasna Petek, koja je istaknula kako je bitka za Vukovar bila najkrvavija, ali i najveća bitka Domovinskog rata. – Obrana grada Vukovara duboko je utkana u temelje naše suvremene, demokratske, nezavisne domovine. Prigoda je na današnji dan prisjetiti se svih žrtava Grada Heroja, ali i svih žrtava Škabrnje, Dubrovnika, ali i svih gradova, općina i sela koji su sudjelovali i Domovinskom ratu. Prigoda je to da se prisjetimo i preko 11 tisuća naših Zagorki i Zagoraca koji su sudjelovali na svim hrvatskim bojišnicama diljem Lijepe naše i koji su doprinijeli da danas imamo slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – rekla je Jasna Petek dodavši kako imamo veliku odgovornost prenositi istine i činjenice o Domovinskom ratu našim mladima, kako bi oni znali cijeniti ono što se danas podrazumijeva, odnosno, slobodu i nezavisnost.


Kao domaćin, okupljene je pozdravio i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt, koji je pri tom istaknuo kako su Vukovar i Škabrnja najveće žrtve Domovinskog rata. – Moramo odati priznanje svim curama i dečkima koji su dali sve od sebe da u tom trenutku obrane Hrvatsku, a isto tako, vjerujem, nisu razmišljali hoće li se živi vratiti svojim kućama ili neće, nego su u onom posebnom domovinskom naboju dali zadnji atom snage, a neki i svoj život, da bismo danas imali slobodnu državu. Možemo reći da smo mi Hrvati najsložniji i najspremniji kad ratujemo i tu smo se kroz povijest pokazali kao veliki ratnici. I u Domovinskom ratu, kad je agresor napao Lijepu našu, pokazali smo da je možemo obraniti i obranili smo je – rekao je Šplajt.


A jedan od tih hrabrih ratnika koji je prisustvovao današnjem središnjem obilježavanju Dana sjećanja u Zelenjaku bio je i Žarko Fruk, vukovarski branitelji iz Zagorja, točnije, iz Svetog Križa Začretja, koji je kao pripadnik 1. Gardijske brigade 'Tigrovi' sudjelovao u obrani Grada Heroja. – Nas devetnaest Tigrova je 01. listopada, u ranim jutarnjim satima, ušlo u Vukovar i ostali smo do zadnjeg dana. Bio sam među onima koji su 17. studenog krenuli u proboj, četiri noći i tri dana i, hvala dragom Bogu, ja sam se uspio izvući do Vinkovaca, odnosno, do predgrađa Vinkovaca, Male Bosne, gdje su me zaustavili HOS-ovci i odveli u prihvatni centar – ispričao je Žarko Fruk.


Za dane provedene u obrani Vukovara, kaže da života nije bilo. – Nema struje, vode, hrane, pranja, brijanja... ništa. I tako gotovo dva mjeseca. Položaje smo držali gdje smo stigli, po kućama. Od nas devetnaest, osamnaest nas je ranjeno. Samo jedan nije ranjen, ali je on bio šest mjeseci u logoru – ispričao je Fruk.

Na novinarsko pitanje kakvi ga osjećaju preplavljuju na današnji dan, najprije je rekao 'Ne smijem reći', no, potom je objasnio. – To je svakome nešto osobno. Svatko drži nešto u sebi, za sebe. No, to je nešto što trebamo poštovati, pomoliti se za sve žrtve i branitelje koji su poginuli, koji su završili na Ovčari, u Veleprometu i to je nešto najmanje što možemo učiniti. O tome se vrlo malo priča, ali možemo se barem na današnji dan prisjetiti jer to ne smijemo zaboraviti – rekao je Fruk.

Pročitajte još:

ZAGORSKI 'TIGAR' ŽARKO DO ZADNJEG DANA BRANIO VUKOVAR

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook