Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski 'Tigar' do zadnjeg dana branio Vukovar: 'Od nas 19, ranjeno nas je 18'


Na današnjoj središnjoj županijskoj svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, održanoj kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, bio je i Žarko Fruk, vukovarski branitelji iz Zagorja, točnije, iz Svetog Križa Začretja, koji je kao pripadnik 1. Gardijske brigade 'Tigrovi' sudjelovao u obrani Grada Heroja. – Nas devetnaest Tigrova je 01. listopada, u ranim jutarnjim satima, ušlo u Vukovar i ostali smo do zadnjeg dana. Bio sam među onima koji su 17. studenog krenuli u proboj, četiri noći i tri dana i, hvala dragom Bogu, ja sam se uspio izvući do Vinkovaca, odnosno, do predgrađa Vinkovaca, Male Bosne, gdje su me zaustavili HOS-ovci i odveli u prihvatni centar – ispričao je Žarko Fruk.

Za dane provedene u obrani Vukovara, kaže da života nije bilo. – Nema struje, vode, hrane, pranja, brijanja... ništa. I tako gotovo dva mjeseca. Položaje smo držali gdje smo stigli, po kućama. Od nas devetnaest, osamnaest nas je ranjeno. Samo jedan nije ranjen, ali je on bio šest mjeseci u logoru – ispričao je Fruk.

Na novinarsko pitanje kakvi ga osjećaju preplavljuju na današnji dan, najprije je rekao 'Ne smijem reći', no, potom je objasnio. – To je svakome nešto osobno. Svatko drži nešto u sebi, za sebe. No, to je nešto što trebamo poštovati, pomoliti se za sve žrtve i branitelje koji su poginuli, koji su završili na Ovčari, u Veleprometu i to je nešto najmanje što možemo učiniti. O tome se vrlo malo priča, ali možemo se barem na današnji dan prisjetiti jer to ne smijemo zaboraviti – rekao je Fruk.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook