Prethodni članak
Sljedeći članak

‘DAN OČURE’ I ‘SVECI S BREGOV’: Došlo je vrijeme za oživljavanje najljepše i najveće gotičke kapele u Zagorju, kapele sv. Jakoba

Na konferenciji za medije najavljen je Stručno – znanstveni skup 'Dan Očure' te jedinstvena izložba


U Radoboju je danas održana konferencija za medije povodom nadolazećeg Stručno-znanstvenog skupa "Dan Očure" i izložbe "Sveci s bregov".

Stručno-znanstveni skup popraćen izložbom jedinstveni je projekt Muzeja Radboa, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Općine Radoboj uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Krapinsko-zagorske županije koji ima za cilj znanstvenoj, stručnoj, a posebice široj javnosti prezentirati vrijednost kapele sv. Jakoba na Očuri (naselje Gorjani Sutinski u Radoboju) i njezina okoliša. Putem znanstvenih i stručnih izlaganja koja će se odvijati u Muzeju Radboa, putem radionice za širu javnost, te putem izložbe popraćene katalogom dokumentirati će se i tako za budućnost sačuvati prikupljena i obrađena građa. Time će se potaknuti oživljavanje i očuvanje ovoga zanemarenog sakralnog objekta i njegova potencijalnog kulturnog krajolika koji svojom vrijednošću i značenjem nadilaze lokalne okvire. Izložba "Sveci s bregov" bit će smještena u samoj crkvi, a predstaviti će se 12 restauriranih skulptura koje su nekad bile dio bogatog baroknog inventara crkve sv. Jakoba.
Stručno - znanstvenom skup „Dan Očure“ i izložba „Sveci s bregov“ održat će se u sklopu manifestacije Dana Općine Radoboj koji će se u Muzeju Radboa održati 20. i 21. listopada 2022., a izložba će biti postavljena i otvorena 20. listopada 2022. u crkvi sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim.

Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja, istaknula je da je crkva sv. Jakoba zaštićeno kulturno dobro i vodi se pri Ministarstvu kulture i medija pod oznakom Z2230. - Radi se o gotičkoj građevini, najvećoj u Hrvatskom zagorju, crkvi koja je bila barokizirana u 18. st., međutim kako je stradala u 1. i 2. svjetskom ratu, cilj je cijelog ove izložbe i skupa da se barem dio tih skulptura pokaže svim zainteresiranima i da se krene s revitalizacijom te crkve koja je izrazito bitna ne samo na lokalnoj i regionalnoj već i na nacionalnoj razini, jer je jedna od ne samo najljepših i najvećih u Hrvatskom zagorju već i na cijelom prostoru Hrvatske – istaknula je ravnateljica.


Načelnik Općine Radoboj Anđelo Topolovec zahvalio je svim institucijama koje su uključene u projekt te istaknuo da je kapela sigurno biser Radoboja.

Konzervatorica i restauratorica prof. Zvjezdana Jembrih istaknula je da je sv. Jakob sveto mjesto već 500 godina na brijegu na Gorjanima Sutinskim, ali malo tko danas zna za njega. - Nekad jako važno mjesto, danas skoro na rub zaborava. Već više je od 70 godina u nastojanju da ne propadne i mislim da je došlo vrijeme za oživljavanje. Naš projekt ima radni naslov Sveci z bregov. Projekt je živo tkivo i ne traje samo u času realizacije, nego u toj suradnji, interakciji i interdisciplinarnosti. Kapela zjapi prazna već više desetljeća. U njoj je nekad bio bogati inventar, drveni barokni oltari, sa središnjim likom, zavjetnim kipom Majke Božje Očurske. Danas je od toga sačuvano oko 10 posto. Zavjetni kip bio je do 1948. u kapeli, a danas je pohranjen u Muzeju za umjenost i obrt. U ovom projektu se iznjedrila i ideja o kopiji te iste skulpture koja bi se postavila u kapelu i time joj se vratilo oživljavanje – rekla je Jembrih.


Ravnatelj POU Prerada Davor Špoljar zahvalio je načelniku što već niz godina prepoznaje važnost ulaganja u arheološka istraživanja. - Općina Radoboj jedno je od arheološki najbogatiji područja, ne samo u KZŽ već i daleko šire, na području SZ Hrvatske. Upravo u Radoboju je bilo prvo arheološko nalazište koje je istraživano u čitavoj kontinentalnoj Hrvatskoj, već sredinom 19. st. austrijska akademija znanosti financirala je arheološka istraživanja u Radoboju. Riječ je o prapovijesnoj nekropoli – rekao je Špoljar, dodavši da su prva nalazišta koja svjedoče o ljudskoj prisutnosti poznata od prapovijesti. - Od najstarijih koja se sačinjavala kamene alatke, preko prvih naselja smještenih na terasama potoka ili vrhovima brežuljaka, sve do visinkih naselja iz brončanog i željeznog doma, prije Rimljana, Kelta. Imamo čak nekoliko lokaliteta smještenih na izrazito visokim položajima, od naselja na Platu iz ranog brončanog doba do najvišeg naselja na Hajdinem Zernu na 738 m nadmorske visine, što jedno od najviših naselja uopće u Hrvatskoj. Istraživanja se nastavljaju i dalje, Radoboj privlači sve veći broj kako zaljubjenika u povijest, kulturna dobra i arheologiju, tako i znanstvenika, nedavno su bili stručnjaci iz UK sa sveučilišta u Londonu i Oxfordu te se veselimo i budućim projektima i nastavku suradnje – istaknuo je Špoljar.


Docentica Ana Božićević, predstojnica Katedre za restauriranje Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti sveučilišta u Zagrebu, rekla je da je sačuvano 12 skulptura i nešto fragmenata. - Skulpture samo konzervirane, nisu obnovljene i to treba napomenuti, u biti je zaustavljeno je daljnje propadanje. Vidjet ćete restaurirane skultpture, a moći ćete vidjeti i kopiju gotičke bogorodice – rekla je o jedinstvenoj izložbi Božićević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook