Prethodni članak
Sljedeći članak

ČESTI LJETNI GOSTI: Ima li ih i u vašem dvorištu?

Raspoznajete li otrovnice od neotrovnih zmija i znate li koje vrste žive tu na našim područjima


Iako možda baš ona koju vi sretnete nije opasna, ni otrovna, mnogi se itekako uplaše kad negdje u svojoj blizini ugledaju zmiju.

Fotografiju obične smukulje, koja naraste i do 50 centimetara, poslao nam je naš čitatelj iz Donje Stubice, ljubitelj zmija i drugih divljih životinja. Obzirom da zmije istražuje već godinama i puno zna o njima, a često ga posjete u njegovom dvorištu, rekao nam je kako se obična smukulja hrani sljepićima, malim miševima i kukcima te je sasvim bezopasna zmija.

Nakon što ju prouči, navikao je zmiju primiti u ruke, a onda ju ukloniti iz dvorišta, negdje u okolne travnjake ili šumu, kako ne bi došla u doticaj s kućnim ljubimcima.

Inače, Hrvatska je bogata vrstama zmija, ima ih čak 15 vrsta, od kojih su samo tri otrovnice, no ljudi se često neopravdano boje ovih beznogih gmazova, s čime se složio i naš čitatelj koji zmiju vrlo rado pomazi.

Kod nas u Zagorju obitavaju tri vrste zmija otrovnica; poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok su ostale vrste neotrovne i sasvim bezopasne, stoga ih se ne treba bojati nego ih treba štititi jer su dio prirodnog bogatstva i važne su za očuvanje ekosustava.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook