Prethodni članak
Sljedeći članak

Capak: Kod nekih liječnika još nisu cijepljeni stariji i kronični bolesnici, a neki već cijepe mlađu populaciju

Imamo 32 % više zaraženih u ovom tjednu

  • Marko Lukunic/PIXSELL - Capak

    Marko Lukunic/PIXSELL


Na pressici Stožera avnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika i usporedbi Hrvatske s ostalim zemljama članicama Europske unije. - Prije tjedan dana imali smo 1445 novooboljelih od 8676 testiranih, a tjedan dana prije 962 novooboljela od 7499 testiranih. U prva tri dana ovoga tjedna imali smo 2997 novooboljelih, a u prva tri dana prošloga tjedna 2265. Razlika između ovoga i prošloga tjedna je 32% više u ovom tjednu. U prošlom tjednu je bilo 46,41% više nego tjedan prije. Incidencija je 307,6. Najnižu ima Istarska županija, a najvišu Primorsko-goranska županija. Na listi zemalja EU Hrvatska je na 8. mjestu po incidenciji. Najlošije trenutno stoji Estonija s 1502,3 incidencijom. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je za RH 1431,2, što nas stavlja na 18. mjesto po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja danas je 20,3%. HALMED je zaprimio 1989 sumnji na nuspojave na cjepiva. Njih 1090 je za Pfizerovo cjepivo, 126 za Modernino i 771 za cjepivo Astra Zenece, rekao je Capak, piše Jutarnji.hr.

Novinare je zanimalo zašto je brojka danas velika i ima li žarišta. - Nemamo žarišta. Imamo dojavu iz Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o Erasmus studentima. Ima jedno manje grupiranje u svećeničkom domu,a ostalo je horizontalno širenje u populaciji, rekao je Capak.

Hoće li biti više onih koji će se cijepiti, a prioritetna su skupina?

- Kad smo vidjeli da kod nekih liječnika još nisu cijepljeni stariji i kronični bolesnici, a neki već cijepe mlađu populaciju, uputili smo dopis da preko HZZO-a saznaju broj osiguranika iznad 65 godina po pojedinom timu liječnika i molili smo da se više cjepiva usmjeri prema onima koji imaju više starijih i bolesnih pacijenata. Očekujemo da će se stvari korigirati i da se već na terenu korigira.

Kakve su najave isporuka doza za travanj?

- AstraZeneca nam je smanjila količinu za zadnje tjedne ožujka. Pfizer isporučuje prema svojim najavama. Sad u zadnjem tjednu ođujka trebamo obiti 33.980, a u travnju Pfizer najavljuje više od 50.000 tjedno. AstraZeneca još nije potvrdila da će isporučiti najavljenu količinu sada, a količine za travanj su smanjene na dva puta po 20 tisuća i dva puta po 36 tisuća. Krajem travnja se očekuje velika količina. Sada ne možemo potvrditi hoće li sve biti sukladno najavi, dodao je Capak.

Hoće li do kraja ožujka s prvom dozom biti cijepljeno 20% populacije?

- To bi bilo oko 800.000 ljudi, nažalost to nismo dosegli jer nismo dobili isporučene količine koje smo očekivali. Razočaranja u količine se uglavnom odnose na cjepivo AstraZenece.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook