Prethodni članak
Sljedeći članak

Brlek: 'Društveni život u Klanjcu svakako se treba temeljiti na mladima'

Grad Klanjec potpisao je Europsku povelju o radu s mladima


Grad Klanjec nedavno je potpisao Europsku povelju o radu s mladima. Riječ je o dokumentu koji predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima i služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima. Povelja je donesena u sklopu projekta "Europe Goes Local", kojeg uz Hrvatsku, provode još 22 zemlje članice Europske unije.

Standardi za kvalitetan rad s mladima

– Europska povelja o radu s mladima namijenjena je prvenstveno jedinicama regionalne i lokalne samouprave koje žele postaviti standarde za kvalitetan rad s mladima i utvrditi načine njegova provođenja i poticanja. Naime, mladi ljudi u svojoj se okolini suočavaju s većinom društvenih izazova, stoga je potpora njihovoj dobrobiti i samostalnosti uglavnom organizirana na lokalnoj razini. Povelja predstavlja zajedničku europsku platformu za nužan dijalog u radu s mladima. Ona je metodološki alat dostupan svima, a funkcionira kao kontrolna lista pomoću koje dionici mogu raspravljati o mjerama potrebnim za dalji razvoj rada s mladima, tako da se obuhvate svi aspekti i stajališta, kako bi se rad s mladima odvijao na najbolji i najučinkovitiji način – upoznao nas je s Europskom poveljom klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek. Načela Povelje su sljedeća: rad s mladima temelji se na vrijednostima, praksa rada s mladima treba biti vođena politikama rada s mladima, uspostavljenoj kvalitetnoj organizaciji praktičnog rada s mladima na lokalnoj razini, osobe koje rade s mladima vođene su stručnim i profesionalnim načelima i razvoj kvalitete rada s mladima na lokalnoj razini traži sustavan pristup.

Uključivanje mladih

Mladi su se u Klanjcu i do sada uključivali u procese donošenja odluka koje se tiču njih samih. – U Gradu Klanjcu imamo Savjet mladih koji je počeo normalno funkcionirati i mladi su se uključili u aktivnosti oko donošenja proračuna. Imamo dio participativnog proračuna za mlade, gdje oni kroz taj proračun provode neke svoje aktivnosti prema vlastitim načelima. Evo, prošle godine bili smo dijelom projekta "Uzmi pare i učini nešto za mlade" u kojem su sudjelovali Grad Zabok, Grad Pregrada, Grad Klanjec i LAG Zagorje-Sutla. Uključivanjem u projekt mladi su dobili saznanja kako funkcionira demokratski sustav. Iz raznih dijelova Grada uključene su različite skupine mladih, koji su predstavili svoje ideje i projekte. Nakon toga je u demokratskoj proceduri izabran najbolji projekt koji je kasnije realiziran. Brlek smatra kako će potpisivanje ove povelje značiti još jedan dodatni iskorak u uključivanju mladih u društveno-politički život Klanjca. – Društveni život u Klanjcu svakako se treba temeljiti na mladima. U Klanjcu imamo jedan veliki problem; kada završe osnovne škole, mladi odlaze na srednjoškolsko obrazovanje u druge sredine, a nakon toga i na fakultete. Nakon završenog školovanja vrlo se mali broj mladih vraća u Klanjec. To je trenutno problem, ali mi ćemo pokušati sve da se ti trendovi promijene, da mladi svojim sudjelovanjem u politici Grada, a i mi kao lokalna samouprava, učinimo sve da stvorimo uvjete koji bi mlade potaknuli da ovdje otvaraju svoje obrte i tvrtke, da bi ovdje mogli dalje funkcionirati – zaključio je klanječki gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook