Prethodni članak
Sljedeći članak

Božinović o mjerama na Bandićevom sprovodu: ' To je odgovoran pristup, organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama'

  • Robert Anic/PIXSELL - Stožer

    Robert Anic/PIXSELL


U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Danas smo imali 747 novih slučajeva, od 7292 testiranja u 24 sata. Tjedan dana prije 688 novih slučajeva od 7363 testiranja, a tjedan prije 502 novooboljela od 7348 testiranih. U ovom tjednu imamo rast od 11.7% posto u prva tri dana. Prosječna incidencija 14-dnevna na 100.000 stanovnika je 139.5, najnižu ima Istra 33.5 a najvišu Dubrovačka županija 438.9. Na listi zemalja EU po incidenciji Hrvatska zauzima 3. mjesto, nižu imaju samo Njemačka i Danska, sve ostale države imaju višu. Najvišu ima Češka. O mortalitetu, ukupna stopa kumulativna na milijun stanovnika je 1361.1 što nas stavlja na 19. mjesto zemalja EU po tom pokazatelju. Današnji udio u pozitivnim u testiranima je 10.2, u proteklih 14 dana to je u prosjeku 7.2 %. Dosad je HALMED zaprimio 1166 sumnji na nuspojave, većina na Pfizerovo cjepivo - kazao je Capak.

Platforma za cijepljenje

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je prijave na cijepljenje putem platforme cijepise.zdravlje.hr. - Prema stranici cijepise.zdravlje.hr do danas u 9 ujutro je prijavljeno 36.013 građana za cijepljenje. Najviše u Zagrebu, više od 50%. Brojke govore sve, građani su prepoznali cijepljenje kao nezaobilazan korak u borbi protiv epidemije. Napominjem da se prijavom na više kanala ne može prije doći na red. Mnogi se boje da njihova predbilježba neće biti adekvatna, ali nema potrebe za tih, ne dopuštaju se dvostruke prijave. Ti višestruki kanali su tu da olakšaju prijavu svim građanima - rekao je Beroš.

- Naši građani koji su teže pokretni ili nepokretni se trebaju javiti svom obiteljskom liječniku jer možemo organizirati cijepljenje kod kuće putem mobilnih cijepnih timova - dodao je Beroš.

Sprovod Milana Bandića

- Mi smo govorili da je za svaki događaj moguće napraviti odgovarajući epidemiološki okvir i u tom kontekstu se takav događaj može kontrolirati. To je bitna činjenica. Kada govorimo o sprovodu danas vi ste primijetili i ono što su iskomunicirali iz Stožera Grada Zagreba ali i iz uprave groblja. Činjenica je da su oni najavili i da će sve proći organizacijski u skladu s mjerama. To je po meni odgovoran pristup jer postoje neke situacije u kojima se predvidi da dođe više ljudi nego što je to navedeno u odluci Stožera. I sad se vi možete postaviti preventivno, bit će 300 Covid redara i to pokazuje da su o tome promišljali i to je u svakom slučaju odgovornije nego da se ništa ne napravi u situaciji koja je naglo došla - kazao je ministar Davor Božinović.

Kada bi rusko cjepivo moglo stići u Hrvatsku?

Govoreći o dolasku ruskog cjepiva u Hrvatsku, Beroš je rekao kako misli da je legitimno nastojanje Vlade da svojim građanima osigura sve što nudi znanost. - To ne znači da odustajemo od zajedničke nabave EK i EU, ali ako i dalje bude poteškoća pri isporuci cjepiva koja su dogovorena, mi ćemo sagledavati i druge mogućnosti koje su komplementarne sa zakonima EU i našim zakonima. Naša primarna intencija je osigurati sigurnost, kvalitetu i učinkovitost cjepiva. Dok nema dokaza za to, nećemo uvesti cjepivo. Naš zakon omogućava interventni uvoz cjepiva koji dozvoljava HALMED na osnovu dokumentacije koja opisuje niz elemenata tog cjepiva. Mi smo uputili dopis putem Ministarstva vanjskih poslova uputili dopis u Rusiji i zatražili tu dokumentaciju. Jučer smo o tome razgovarali s ruskim veleposlanikom i zamolio sa ga za dostavu te dokumentacije. To je taj koncept, ne uklanjamo se od zajedničke nabave, ali ako bude i dalje poteškoća u isporuci cjepiva, naše je pravo voditi računa o zdravlju građana”, objašnjava Beroš, prenosi  N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook