Prethodni članak
Sljedeći članak

Boxmark otkrio zašto zatvara tvornicu u Zlatar Bistrici i što će biti s 364 radnika


Zatvara se pogon firme Boxmark Leather u Zlatar Bistrici, potvrdili su nam službeno iz Uprave Boxmarka Croatia. Time bi 364 radnika moglo ostati bez posla i završiti na burzi. Informacije o zatvaranju zlatarbistričkog pogona do nas su stigle preko zaposlenica kojima, kako su rekle, ugovor o radu istječe s krajem lipnja, nakon čega će se, kako im je rečeno, pogon zatvoriti. Sada su nam to potvrdili i iz Boxmarka.

Šivanje kožnih navlaka

Boxmark  Leather firma je koja se bavi proizvodnjom visokovrijednih zašivenih kožnih navlaka za sjedala za osobna vozila, kožnih krojnih dijelova i kožom tapiciranih dijelova, a pogon u Zlatar Bistrici otvorila je 2012. godine. Boxmark je jedan svoj pogon već nedavno ugasio, i to onaj pored Slavonskog Broda, 2021. godine, kada je 260 radnika ostalo bez posla, a tome je, tada je rečeno, pridonijela globalna politika i sve ostalo vezano uz Covid pandemiju.

Posljedice tržišta

Informacije o zatvaranju pogona provjerili smo i u Boxmarku Croatia, odakle su nam potvrdili da se pogon u Zlatar Bistrici gasi, no ne i točno kada. – Odluka o zatvaranju pogona u Zlatar Bistrici je bila iznimno teška, ali neophodna – stoji u odgovoru koji su nam poslali, istaknuvši kako su se na to odrazili poremećaji u automobilskoj industriji. - Međunarodna automobilska industrija je uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini izložena nizu dodatnih izazova u vidu ponavljajućih poremećaja u mnogobrojnim dobavnim lancima, konstantnom nedostatku ključnih komponenata, nedostatnim količinama sirovina i rastu njihovih cijena te eksploziji troškova energenata i transporta. Posljedice za dobavljače globalnog tržišta osobnih vozila su visoka volatilnost u pogledu narudžbi, povećanje stanja i troškova zaliha, otežano je planiranje poslovanja te previsoki fiksni troškovi. Ove negativne okolnosti se naravno odražavaju i na tržišno okruženje tvrtke Boxmark – stoji u odgovoru.

Nužna odluka o zatvaranju

Istaknuli su iz Boxmarka kako svoje poslovne aktivnosti konsolidiraju upravo s ovakvim nepovoljnim razvojem tržišta u automobilskoj industriji te svoje proizvodne kapacitete održavaju u skladu s trenutnim i budućim potrebama tržišta i uvjetima opskrbe. – Koncentrirat ćemo se na rast produktivnosti i realizaciju projekata u svojem matičinom pogonu u Trnovcu. Zahtjevi tržišta se neprekidno mijenjaju, stoga je nužno ulagati u najnovije tehnologije radi unaprjeđenja tehnoloških procesa uz istovremenu koncentraciju stručnih kadrova na jednom mjestu. Iz tog razloga je bilo nužno donijeti odluku o prestanku proizvodnje u izdvojenom pogonu u Zlatar Bistrici uz istovremeno zadržavanje najkvalificiranijih kadrova – rekli su iz Uprave.

Nekretnine u Zlatar Bistrici na prodaju

Naglašavaju i kako su donijeli plan zbrinjavanja radnika, koji je usvojen od radničkog vijeća, sindikata i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. – Cilj je da se maksimalno ublaže posljedice ove odluke na zaposlenike, njih 364, pa je tako svim zainteresiranim radnicima ponuđen nastavak radnog odnosa u Trnovcu, uz organizirani prijevoz do Trnovca – kažu iz Uprave. Rekli su i kako će nekretnine u Zlatar Bistrici biti ponuđene na prodaju. - One se sastoje od preko 11.900 m2 proizvodno-skladišno-uredskog prostora s kompletnom infrastrukturom i raspoloživom snagom električne energije od 750 kW i gotovo 71.000 m2 građevinskog zemljišta. Kako je na preostalom građevinskom zemljištu moguće izgraditi objekte od cca. 28.000 m2 te je lokacija dobro povezana s prometnim pravcima za Zagreb, Sloveniju, Mađarsku i Austriju, koji su udaljeni od svega 40 km do maksimalno 120 km, a željeznička postaja za putnički i teretni prijevoz na željezničkom pravcu R201 Zagreb-Varaždin-Mađarska je udaljena svega cca. 0,5 km od lokacije, očekujemo da će u skoroj budućnosti investitori znati prepoznati prednosti ove lokacije i generirati novo zapošljavanje na području Zlatar Bistrice – zaključuju iz Boxmarka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook