Prethodni članak
Sljedeći članak

Među uhićenima i poduzetnik Đuro Horvat: 'Živ iz kuće neću izaći! Tu čekam odvjetnika'


Moj je patent zaštićen, optužili su me za njega, a ja imam sve to. Ja neću izići živ iz kuće. Moj je patent zaštićen, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve - rekao je za Jutarnji Đuro Horvat koji, kako se čini, ne zna za što ga zapravo sumnjiče. Oko 11 sati na njegovu adresu stigla je i ekipa Hitne pomoći.

Navodno su osumnjičeni u velikoj akciji EPPO-a upravo bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga, javlja neslužbeno Jutarnji.

Istražitelji trenutno pretražuju njihove domove na riječkom i međimurskom području.

U međimurskoj tvrtki Tehnix, nakon što je u utorak ujutro krenula akcija istražitelja, doslovno vlada zavjet šutnje. Na službene brojeve tvrtke nitko se ne javlja. Mobiteli ljudi, koji su ondje radili na europski projektima su nedostupni, dok svi ostali odmah gase pozive nakon javljanja.

Kako neslužbeno doznaje Međimurski.hr, policijski službenici su uhitili i Đuru Horvata, predsjednika Uprave Tehnixa iz Donjeg Kraljevca.

Uhićeno je ukupno petero ljudi, među kojima još jedna osoba u Donjem Kraljevcu.

Informaciju o uhićenjima potvrdio je jutros i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

- Predmet sumnje EU istražitelja je trošenje EU sredstava u projektu, no vidjet ćemo nakon radnji u pravosudnom postupku koliko su te sumnje opravdane. Kao gradonačelnik se zalažem za potpuno transparentan rad gradske uprave i svih naših komunalnih tvrtki; od postupaka javne nabave do trošenje sredstava, svugdje vlada zakonitost i postupci se vode sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Ponavljam, o konkretnim detaljima ne znam za sada ništa, no vidjet ćemo tijekom dana koliki je obuhvat ovog slučaja - poručio je, javlja Večernji.

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.

Projekt je vrijedan 33.568.157,43 kune, odnosno oko 4.455.260 eura, a bio je sufinanciran iz EU fondova. Direktor Tehnixa Đuro Horvat potpisao je ugovor o provođenju projekta u veljači 2021. godine, zajedno s bivšim riječim gradonačelnikom Vojkom Obrsnelom.

Sortirnica u Mihačevoj Dragi prvo je postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj čiji su radovi gotovi u ožujku 2022. godine, a radove su izveli Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka.

Prema dostupnim informacijama na stranicama Grada Rijeke, radove na sortirnici otpada je izvodila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka, za voditelja projekta izgradnje imenovan je Institut IGH d.d. Zagreb, dok je nadzor dodijeljen tvrtki Karloline Kling iz Rijeke. Projektiranje i projektantski nadzor izvela je tvrtka Žagar iz Čakovca.

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhitio je danas, 4. travnja 2023. godine, u Hrvatskoj, pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza.

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Jutarnji list navodi da su istragom navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda.

Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dvije osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada, navodi dnevnik.

EPPO je istaknuo da akciju provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pišu 24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook