Prethodni članak
Sljedeći članak

Blokirana vinarija Tomislava Tolušića

Država se želi osigurati da, u slučaju da Tolušić bude proglašen krivim, može naplatiti štetu


Na zahtjev europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću blokirana je vinarija koja se nalazi u Rezovcu kod Virovitice, javlja Telegram. Europski tužitelji protiv njega još uvijek vode istragu zbog malverzacija s novcem iz europskih fondova te ga povezuju s nešto više od 2.9 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi, piše telegram.

Sada je procijenjeno da upravo toliko vrijedi Tolušićeva vinarija, pa je Županijski sud u Zagrebu prihvatio zahtjev EPPO-a i donio privremenu mjeru kojom se bivšem ministru zabranjuje prodaja zgrade u rezovačkim vinogradima.

Država se želi osigurati da, u slučaju da Tolušić bude proglašen krivim, može naplatiti štetu. Ova privremena mjera može trajati najduže dvije godine a da optužnica protiv okrivljenog nije potvrđena. U slučaju da taj rok istekne, vinarija će biti odblokirana.

Bivši ministar bio je u istražnom zatvoru

Podsjetimo, Tolušiću je istražni zatvor određen 8. srpnja zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i Željku Ferencu, zaposleniku Ministarstva poljoprivrede. Izašao je 29. srpnja.

Tolušića i Ferenca Europski tužitelji terete da su nezakonito izvukli europske milijune. Ferenc je pomogao Tolušiću lažirati dokumentaciju za natječaj u vezi vinograda. Uspjeli su izvući 2.9 milijuna kuna, a pokušali su još 1.5 milijuna.

Bivši ministar je novac dobio za vinariju, a uz pomoć Ferenca pokušao je lažirati dokumentaciju da dobije još 1.5 milijuna kuna. U lažiranoj dokumentaciji je stajalo da nema zasađen vinograd jer se javio na natječaj na kojem ne bi mogao proći sa starim zasadima.

U lipnju 2021. Tolušić je imao posađenu vinovu lozu. Europski tužitelji tvrde da je lažirao i drugu dokumentaciju. Kada nije prošao na natječaju, Tolušić je počupao već posađenu lozu, a Ferenc je pisao Ministarstvu poljoprivrede te napravio elaborat kako bi bivši ministar dobio europski novac, piše telegram.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook