Prethodni članak
Sljedeći članak

Besplatno se priključite na mrežu javne odvodnje EU sufinanciranog projekta

Pročišćavanje otpadne vode je zalog za budućnost


U tijeku je provedba EU projekta „Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“, kojim se, između ostalog, stanovnicima obuhvaćenim projektom, omogućava besplatno priključenje na sustav javne odvodnje. Investitor i korisnik je Zagorski vodovod d.o.o. Lokacija Projekta je Krapinsko zagorska županija i uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Bitno je istaknuti da je obveza priključenja na sustav javne odvodnje propisana Zakonom: čl. 55. st. 2. Zakona o vodnim uslugama („Narodne novine“ broj: 66/19.) propisano je da je vlasnik ili drugi zakoniti posjednik izgrađene građevine dužan priključiti svoju građevinu na komunalne vodne građevine sukladno općim uvjetima isporuke vodnih usluga, a najkasnije u roku od godinu dana od obavijesti isporučitelja vodnih usluga o mogućnosti priključenja sukladno propisima o gradnji i ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada. Ovaj Projekt ima značajnu ulogu u poboljšanju vodno komunalne infrastrukture, očuvanju okoliša, uključujući i očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje.

Projektom „Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“ predviđena je izgradnja ukupno 167 km novih gravitacijskih kolektora, 4,73 km tlačnih cjevovoda, 60 crpnih stanica, 53 preljeva i ostalih hidrauličkih građevina, 78 prijelaza, 5.875 priprema za kućne priključke te sanacija 12,35 km postojećeg kolektora. Predviđena je izgradnja dvaju velikih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Zabok 36.940 ES i UPOV Zlatar Bistrica 14 690 ES, III. stupnja pročišćavanja) te postrojenja za solarno sušenje mulja. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 27. srpnja 2017. g. predmetni Projekt proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Vezano uz pozitivne učinke, izgradnja novog sustava javne odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda doprinijet će poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenim i ekološkim uvjetima na predmetnom području, očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka na njezinom slivnom području. Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar. Ovaj važan Projekt doprinijet će povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava: Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije.

Direktor Zagorskog vodovoda d.o.o., Mario Mihovilić istaknuo je: „Besplatno priključenje biti će moguće za sva kućanstva i druge objekte koji se nalaze na području koje je obuhvaćeno Projektom. Zagorski vodovod d.o.o. korisnicima osigurava besplatni priključak na mrežu javne odvodnje od spoja na uličnoj mreži do kontrolnog okna, a uključen je i trošak kontrolnog okna. Uobičajeno, bez EU sufinanciranja, svi troškovi izgradnje priključka idu na teret korisnika, no u ovom slučaju korisnici će imati samo trošak izgradnje interne instalacije.“ Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja, 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.Za više informacija https://www.odvodnja-zabok-zlatar.hr/.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnih udara vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27); -državna cesta Maslenica-Zaton Obro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program