Prethodni članak
Sljedeći članak

BEROŠ: Od utorka kreću brzi testovi na koronavirus

Ako brzi testovi na koronavirus budu imali širu primjenu, očekivano je da bi dnevne brojke mogle biti i veće


Borba s pandemijom se nastavlja: broj novozaraženih je i dalje visok, a u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započela je validacija brzih testova. Ako brzi testovi na koronavirus budu imali širu primjenu, očekivano je da bi dnevne brojke mogle biti i veće.

Gost RTL-a Danas je ministar zdravstva Vili Beroš koji otkriva hoće li biti dostupni za sve građane te komentira i aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. - Brzi testovi se koriste dilje Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima. Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto - rekao je Beroš.

Od utorka će se građani moći testirati nakon određenih provjera. - Svi građani koji imaju simptome proći će određeni probir gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja - poručio je Beroš. Ministar poručuje da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove. - Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane - izjavio je Beroš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook