Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš o objavi o mobilizaciji zdravstva: ‘Govorim slikovito, o potrebi da svaki pojedinac da svoj maksimum’


Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je danas putem Facebooka dramatičnu objavu o potpunoj mobilizaciji zdravstva. Hrvatska može mobilizirati puno više kapaciteta u zdravstvu od sadašnjih, ustvrdio je Beroš. Ministar je na konferenciji za medije detaljnije objasnio svoj status na Facebooku. - Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju, jedinstvo i solidarnost. Ne negiram odluku od 14. ožujka koji govori o mjerama mobilizacije, nego govorim slikovito o potrebi da svaki pojedinac funkcionira na najvišoj razini i da svoj maksimum - kazao je ministar, piše Jutarnji list.

- Zahvaljujem svima koji su to do sada radili i apeliram na ostale da se pridruže - poručio je. - Brojevi su veliki i moramo znati da se bolnički sustav postepeno puni. Današnjih 153 nova je značajna brojka. To znači da možda ne svi, ali najveći dio od 153 zauzetih kreveta da su popunjeni Covid pozitivnim bolesnicima i da smo onemogućili svim ostalima koji trebaju zdravstveno zaštitu pružanje iste. Želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav da na neki način adekvatno odgovorimo izazovima pred nama - kazao je Beroš. - Potrebno je da se svi skupa homogeniziramo i pružimo najviše što možemo. Ne pružamo svi maksimum koji je potreban pružiti u ovom trenutku - kazao je.

Na pitanje što još može tražiti od doktora kazao je da je one koji rade pohvalio i da zaslužuju najveću zahvalu. - Postoje i drugi faktori koji se trebaju priključiti ukupnoj borbi protiv epidemije. Svjedočimo opterećenosti epidemiološke službe, praćenje kontakta je zapelo, na svima je da se pridružimo težnji i borbi protiv epidemije. Praćenje kontakta je najvažniji alata u borbi protiv širenja virusa - kazao je. Na pitanje koliko se liječnika odazvalo, ministar je kazao da je to što su se liječnici odazvali hvalevrijedno. - Željeli smo postići mobilizaciju cijelog korpusa. Daleko smo od trenutka kada ćemo ih upogoniti. Nismo ih mislili staviti za liječenje Covid-19 bolesnika, imali bi svoju ulogu. Veseli broj studenata koji se žele priključiti, postoji veliki broj zdravstvenih radnika, njegovatelja, preko njih 1000 na zavodu za zapošljavanje. Potičem zdravstvene ustanove da postoji modaliteta za zapošljavanje - kazao je ministar. - Pozivam sve da pogledaju katastrofične slike od proljetos - kazao je ministar te apelirao na sve da poštuju mjere kako bi se izbjegao taj scenarij.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook