Prethodni članak
Sljedeći članak

UOČI SVIH SVETIH POLICIJA UPOZORAVA: Ne ostavljajte torbe, novčanike, mobitele na vidljivim mjestima unutar automobila

Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja


Obzirom na nadolazeći 1. studeni, blagdan Svih svetih, kada će građani u većem broju uređivati te posjećivati groblja i posljednja počivališta svojih najmilijih, Policijska uprava krapinsko-zagorska poziva građane na oprez i skreće pozornost na modalitete krađa i provala u osobna vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima na mjesnim i gradskim grobljima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz automobila policija savjetuje:

- parkirajte na vidljivom, osvijetljenom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,

- ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar automobila, te nikako u torbicama i novčanicima ne ostavljajte PIN - brojeve zajedno sa -bankovnim karticama,

- kada napuštate automobil i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,

- sva vrata automobila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,

- ne ostavljajte automobil i ključeve, osobama u koje nemate povjerenje (servisi, praonice)

- ako ste u mogućnosti ugradite u vaš automobil neki sustav zaštite, (alarmni uređaj, blokada mjenjača),

- kada provjerite vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

- i na kraju razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili i tako olakšali provalniku posao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook