Prethodni članak
Sljedeći članak

Bernardić: ''Predškolski odgoj pod okrilje države''


Zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić kazao je danas nakon okruglog stola o predškolskom odgoju da je nužno vratiti taj sustav pod okrilje države kako bi bio dostupniji i pravedniji, uz jednaku cijenu upisa u sve vrtiće i prebacivanje vrtićkih plaća na državnu razinu, piše HRT.

Prebacivanjem plaća u sustavu predškolskog odgoja na razinu Hrvatske smanjile bi se nejednakost i nepravda koje se danas događaju u vrtićkom sustavu, kazao je Bernardić.

- A ne da one variraju od 4000 do 8000 kuna, što nije pravedno prema ljudima koji su to shvatili kao svoj životni poziv i koji rade odgovoran posao odgajanja djece, ustvrdio je.

Pokrivenost vrtićima u Hrvatskoj je na 60 posto, istaknuo je Bernardić dodavši kako bi se na temelju preporuka EU-a pokrivenost upisane djece u vrtiće trebala dići na 98-99 posto.

- To je jedino moguće tako što će država preuzeti dio troška određenim poreznim izmjenama, rekao je.

Naglasio je kako postoji i velika razlika u količini novca koju roditelji moraju izdvojiti za upisivanje djece u vrtiće. Pritom oni koji upisuju dijete u privatni vrtić, jer u gradskom nema mjesta, plaćaju 2200 kuna, a drugi izdvajaju tek 600 kuna.

Istraživanja pokazuju da djeca koja su rano uključena u sustav predškolskog odgoja jednostavno kasnije imaju bolje rezultate u školi, ali i u životu, navodi zastupnik Socijaldemokrata.

Zato smatra da bi svi roditelji u trebali plaćati jedinstvenu cijenu za upis djece u vrtić kako bi svako dijete, bez obzira dolazi li iz Dalmatinske zagore, Slavonije, Rijeke ili Zagreba, moglo upisati vrtić.

- Budimo realni, Hrvatska ima 3,8 milijuna stanovnika - to je manje nego predgrađe Berlina. Dijete ne smije biti diskriminirano ni po cijeni, ni po dostupnosti vrtića pod izgovorom da se u Hrvatskoj želi postići decentralizacija, kazao je Bernardić.

- Država se mora aktivnije uključiti u financiranje vrtića i predškolskog odgoja, kao što se uključila u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Hrvatska ima manje stanovnika od predgrađa Berlina i priče o - Preko 500 jedinica lokalne samouprave. Svaki ima svoj proračun obrazovanje ovisi o razvijenosti i ulaganjima. Ovisi o samoj volji čelnika jedinica samouprave i njegovoj socijalnoj svijesti koliko želi poboljšati sustav u svojoj zajednici, istaknula je Romana Nikolić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook