Prethodni članak
Sljedeći članak

Berba autohtonih sorti vinove loze u Trgocentrovom vinogradu: Godina je bila teška, ali je urod odličan

Vino koje proizvode, prodaju u svojim trgovačkim centrima i restoranima, a u njihovom prodajnom asortimanu mogu se nabaviti i cjepovi ovakvih autohtonih sorti


U Trgocentrovom vinogradu u Komoru Začretskom u općini Sveti Križ Začretje danas je posebno radno, ali i veselo. Beru se stare autohtone sorte vinove loze, zasađene u sklopu projekta Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja, a upravo je taj vinograd postao baza za repromaterijal vinogradarima.

Njihov matičnjak prostire se na neki hektar površine na kojem je zasađeno oko 6 tisuća trsova, i to 15 –ak zagorskih sorti. Posađene su stare sorte koje su bile odabrane iz kolekcije starih sorata, koje su pokazale neke značajne vinarske karakteristike. Najzastupljenija je starohrvatska belina. - Riječ je o zajedničkom projektu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.Edija Maletića i Trgocentra d.o.o. Zabok koji su krenuli u komercijalizaciju ovog vrijednog projekta očuvanja i revitalizacije sorti našeg podneblja. Urod je odličan, parametri dobri, tako da se nadamo dobroj vinifikaciji. Vinogradarska godina je bila teška, bilo je puno kiše, no pak smo uspjeli sačuvati vinograd – rekla je Irena Žugec Vukić, voditeljica u Trgocentrovom laboratoriju za analizu vina. Vino koje proizvode, prodaju u svojim trgovačkim centrima i restoranima, a u njihovom prodajnom asortimanu mogu se nabaviti i cjepovi ovakvih autohtonih sorti.

 Uz brojne berače, u vinogradu su se našli i domaćini Dragutin i Darko Bratković te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook