Prethodni članak
Sljedeći članak

Baška Voda, za zaljubljene u život

S okusom mora, s okusom soli

Jadran nježno ljubi biserne plaže, a Sunce radosno prostire životvorne zrake po sagu zelenila u podnožju veličanstvenoga Biokova. Naslijeđeno od Boga i od čovjeka, negdje između mora i planine, između djela i sna, udahnite zdravlje punim plućima, zaronite u mirise rose na iglicama borova, listu loze, maslina i palmi i otkrijte zašto je davno zapisano da ovdje i čovjek na umoru ponovno oživljava!

PLAŽA DJEČJE SELO

 BAŠKA VODA NAJMLAĐE JE NASELJE NA MAKARSKOM PRIMORJU, a od osamdesetih godina XX stoljeća upravo je Baška Voda jedno od najpopularnijih turističkih mjesta Srednje Dalmacije. Idealna kombinacija čistoga planinskoga zraka, ispunjenoga česticama morske soli i obogaćenoga kisikom i mirisom mnoštva aromatičnih i ljekovitih biljaka, još uvijek je pravi razlog za dolazak u Bašku Vodu i izvrstan preduvjet za uspješan oporavak i jačanje tijela i duha životnom snagom.

 Znameniti liječnik dr. Antonio Angelo Frari davne 1840. godine napisao je kako je šire područje općine Baška Voda prostor „…gdje sve odiše životom i  snagom, i gdje sami čovjek na umoru ponovno oživljava.“ U svom djelu Della Peste, Frari piše o blagotvornoj prirodi, mnoštvu mediteranskoga bilja te o mješavini morskog i planinskoga zraka. Upravo su Frarijeve riječi i bile nadahnuće za dugogodišnji uspješni rad nadaleko poznatoga Dječjega sela, lječilišta za respiratorne bolesti, sagrađenoga 1958. godine u blizini Promajne.

 PLAŽA PROMAJNA

 PROMAJNA

Pitoma uvala mjesta Promajna nalazi se 4 km južno od Baške Vode. Svoje ime mjesto najvjerojatnije duguje najljepšim izlascima, promaljanju, Sunca iznad planine Biokova ili tajanstvenom antičkom Pramneju. Duga bijela šljunčana plaža zakriljena borovima i mješavina čistoga planinskoga i morskoga zraka – glavni je motiv dolaska turista.

 *PLAŽA PROMAJNA: od potoka do mula - tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, dječje igralište, boćalište, ležaljke, suncobrani. Doživite odlično uređene plaže Podluka i Ikovac u zapadnom dijelu Baške Vode. Obje su proširene i imaju novu plažnu šetnicu. Obnovljena je javna rasvjeta duž šetnice između Baške Vode i Promajne (4 km).

PLAŽA IKOVAC

 *PLAŽA IKOVAC: zapadno i južno od Ikovca, velikoga kamena u moru -tuševi, kabine, ugostiteljski sadržaji, ležaljke, suncobrani.

*PLAŽA PODLUKA: od plaže Ikovac do lučice - tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, dječje igralište, ležaljke, suncobrani, masaža. Dodatno je uređena glavna baškovoška riva (popločano je dodatnih 100 - tinjak kvadratnih metara šetališta). Kamenom je obložen zidić/ žardinjera duž gornjega ruba rive, a povećani su i kružni zidići oko 20-tak palma.

PLAŽA PODLUKA

PLAŽA NIKOLINA, Autor: FOTK.AM

 ZA ZALJUBLJENE U ŽIVOT…

Preporučamo vam novu plažnu šetnicu na plaži Nikolina, koja se nastavlja i duž plaže Stazica.

*PLAŽA NIKOLINA: od lučice do plaže Stazice - tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, ležaljke, suncobrani, masaža, pristup plaži i u more za osobe s invaliditetom

*PLAŽA STAZICA: od plaže Nikoline do plaže Baškoga polja - tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, ležaljke, suncobrani.

*PLAŽA BAŠKO POLJE: od mula do plaže Dječje selo - tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, dječje igralište, ležaljke, suncobrani.

*PLAŽA DJEČJE SELO: Od plaže Baško polje do lučice Promajna – ugostiteljska ponuda

*PLAŽA ŽBANJICA: od lučice Promajna do potoka - tuševi, kabine, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, ležaljke, suncobrani.

*PLAŽA BRATUŠ: tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, dječje igralište, penjalište, ležaljke, suncobrani.

*PLAŽA KRVAVICA: tuševi, kabine, WC, ugostiteljski i rekreacijski sadržaji, dječje igralište, ležaljke, suncobrani.

*Više na: www.baskavoda.hr

Na području općine Baška Voda možete se baviti: boćanjem, stolnim tenisom, judom, tenisom, ronjenjem, jet-skijem, planinarenjem, lovom i sportskim ribolovom, a rekreativci mogu uživati i u malom nogometu, košarci, parasailingu, kartingu, slobodnom penjanju. Na području uz more i do planine Biokovo uređeno je i označeno stotinjak kilometara pješačkih staza, dobrim dijelom pogodnih i za bicikle. Na Biokovu su uređene planinarske staze. Predlažemo vam izlet na planinu u društvu stručnih vodiča. Za sve staze TZ je pripremila odgovarajuće besplatne tiskane karte, koje se uz govornu navigaciju besplatno mogu preuzeti i sa mrežnih stranica TZ www.baskavoda.hr

 

Na raspolaganju vam je i aplikacija TZ Baške Vode s petojezičnim glasovnim vodičem i više od 40 zanimljivosti na području općine Baška Voda. Istaknuti ćemo preporuku za razgled podbiokovskih sela Bast i Topići, arheološkog lokaliteta Grebišće JI od Basta, arheološkog lokaliteta Dvori iznad Promajne te lokaliteta Greben ispod Topića, na kojima su 2014. godine snimani dijelovi planetarno popularnoga serijala Igre prijestolja. Na mrežnim stranicama je i pregled 10 filmskih lokacija na području Baške Vode, zanimljivim filmoljupcima, a vjerojatno i budućim filmskim produkcijama. Slikovito mjestašce Topići nalazi se niti kilometar sjeveroistočno od Baške Vode. Zanimljivost mjesta je iznimno dobro očuvana dalmatinska arhitektura. Cijelo mjesto je zaštićeni spomenik kulturne baštine.

 Uz neznatne smještajne kapacitete, u mjestu se turistima nudi konoba s prekrasnim ambijentom, vidikovcem i specifičnom gastronomskom ponudom.

  

DELICIJE S OKUSOM BAŠKE VODE

Jeste li probali naš brujet od škrpine? A grdobinu na lešo? Predlažemo vam Biokovsku peku, pašticadu, a za desert baškovoške rafiole s nadjevom od oraha, badema, čokolade u prahu, ruma i maraschina. U Baškoj Vodi odlično mirišu i svježe pržene fritule s pinkicom ruma, grožđica, ribane limunove i narančine kore. Uživajte, dobar tek!

 

Uz nadaleko poznatu gostoljubivost i dalmatinski šarm domaćih ljudi, poput mnogih prije Vas, već ovoga ljeta ćete poželjeti da Baška Voda postane Vaš drugi dom, odredište kojem ćete se uvijek vraćati!

 

VAŠ ODMOR I UGODAN BORAVAK U BAŠKOJ VODI UPOTPUNITI ĆE SMJEŠTAJ PO VAŠOJ MJERI:

• interijer i dodatne pogodnosti kvalitetnih obiteljskih kuća za smještaj (tri puta baškovoški domaćini proglašavani su najboljima u Hrvatskoj),

• više od 40 villa s bazenima,

• još jedan hotel sa 4* nazvan Noemia, koji je uz nedavno otvoreni Noemia resort*** i ove godine unaprijeđeni objekt Apartmani Noemia**** svakako izvrstan doprinos kvaliteti ponude Baške Vode. Ljubazni zdravstveni i wellness stručnjaci od povjerenja dodatni su jamac vašega zadovoljstva i osmijeha. Posjetite Wellness ponuda u GH Slavia (obično je otvoren cijele godine) i hotel Horizont (11 vrsta sauna na preko 2.000 m2).

 … jer dobar odmor jamče obiteljske kuće ispunjene toplinom i gostoljubivošću, visokokvalitetni udobni hoteli okrunjeni zlatnim zvjezdicama i kampovi

 

ISTRAŽI OKOLICU, POSJETI…

Park prirode Biokovo (15 km, www. pp-biokovo.hr), slap Velika Gubavica, Zadvarje (17 km), kanjon Cetine (25 km), Modro i Crveno jezero (52 km), Vrgorac (52 km), Salona – Solin (52 km), Trogir (72 km), Slapove Krke (128 km), Split (50 km), Međugorje (79)

 Slapovi Krke

 

IZLETI BRODOM:

MB Marin

Marin Babić

098 979 5574

[email protected]

 

MB Padre

Kruno Jurić

098 906 88 85

[email protected]

 

MB Bibe

Neno Mračević

091 721 90 54

[email protected]

 

Baška Voda, nekadašnje naselje težaka i ribara, trgovaca i pomoraca, radom vrijednih domaćina pretvorena je u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima maloga mediteranskoga gradića.

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA

OPĆINE BAŠKA VODA

t +385 (0)21 620 713

[email protected]

www.baskavoda.hr

(Foto by Lj. Blagec i A. Cherpak)

 




 


 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook