Prethodni članak
Sljedeći članak

U sedam mjeseci ove godine u Zagorju 302 nesreće, troje poginulih. Najviše je slijetanja s ceste, a najgori dan subota

12 posto sudionika prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola


Tijekom sedam mjeseci 2020. godine evidentiran je pad broja prometna nesreća za 23,9 posto u odnosu na isto razbolje prošle godine. Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom sedam mjeseci ove godine obavili očevid kod 302 prometne nesreće što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 23,9 posto. Evidentirane su tri prometne nesreće s poginulom osobom, u 91 nesreća s ozlijeđenim osobama 25 osoba je teže, a 92 osobe su lakše ozlijeđene, dok je u 208 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 200,0 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 33,1 posto, a nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manje je za 20,0 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za 200,0 posto, teže ozlijeđenih osoba manje je za 26,5 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 37,8 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 120 osoba što je za 34,4 posto manje nego u sedam mjeseci 2019. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 57 sudionika od kojih je osam osoba je zadobilo teže, a 49 osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (277 sudionika) ili 37,9 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 74 nesreće ili 24,5 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 71 prometna nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 56 obavljenih očevida, a najsigurniji bili su utorak i nedjelja sa po 33 obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bila su razdoblja između 14 do 15 sati, između 15 do 16 sati i između 16 do 17 sati sa po 21 obavljeni očevid, a najsigurnije bilo je od 4 do 5 sati kada su obavljena dva očevida.

U prometnim nesrećama sudjelovao je 731 sudionik od kojih je 88 sudionika ili 12,0 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 397 prometnih nesreća sudjelovalo 867 sudionika od kojih je 119 ili 13,7 posto bio pod utjecajem alkohola. Tijekom sedam mjeseci ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 136 ili 15,7 posto, a udio alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika nesreća manji je za 1,7 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u sedam mjeseci 2020. godine evidentirali 9316 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 4650 prekršaja što iznosi 49,9 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (688) i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (419), a od ostalih prekršaja još izdvajamo 326 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 215 prekršaja korištenje mobitela u vožnji, 86 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 40 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, 29 prekršaja odbijanje alkotestiranja, 22 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, te 17 prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. A1...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program