Prethodni članak
Sljedeći članak

Baby boom“ u klanječkim Gredicama

Prošla godina će ostati zabilježena po rekordnom porastu nataliteta u zadnjem desetljeću u Klanjcu


Prošla godina će ostati zabilježena po rekordnom porastu nataliteta u zadnjem desetljeću u Klanjcu. U 2019. na području grada rodilo se 32 djece, a pravi “baby boom” doživljavaju Gredice gdje se rodilo 11-ero djece. – U zadnjih 5-6 godina imamo kontinuirani porast nataliteta, što nas izuzetno veseli. Prije 8 godina imali smo 18-ero novorođenčadi, a svake godine imamo porast od 2-3 novorođene djece, tako da smo sada došli do lijepe brojke od 32 djece. Naravno da bismo željeli da djece bude još više, ali kontinuirana politika ulaganja u demografiju Grada Klanjca već sad donosi određene rezultate. Financijsku pripomoć za prvo dijete podigli smo na 2.000 kuna, za drugo na 3.000 kuna, za treće na 4.000 kuna, a za svako slijedeće dijete povećavamo iznos za još dodatnih tisuću kuna. U 2019. godini smo za novorođenčad iz proračuna izdvojili ukupno 86.000 kuna – izvijestio nas je o brojkama gradonačelnik Zlatko Brlek. Grad svake godine sa svojim partnerima organizira prijem novorođenčadi, a klanječki mališani osim novčane pomoći dobivaju i druge pogodnosti. – Kod prijema za novorođenčadi, paketom s prigodnim potrepštinama bebe daruje i Društvo „Naša djeca“ Klanjec, a naša Gradska knjižnica poklanja novorođenoj djeci besplatno članstvo u gradskoj knjižnici do 3. godine života, koje mogu koristiti i svi članovi obitelji. U knjižnici postoji kutak za bebe sa stolom za prematanje, a potporu majkama daju i naše patronažne sestre koje u sklopu udruge „Korak po korak do zdravlja“ vode grupu za dojilje – kaže Brlek.

Kao važnu demografsku mjeru Brlek izdvaja i gradnju novog dječjeg vrtića. – Stari vrtić jednostavno nema mjesta za svu djecu, a s novim vrtićem vjerujemo da će svako dijete s područja grada imati mogućnost upisa. Godišnje izdvajamo preko 750.000 kuna za sufinanciranje boravka djece u našem dječjem vrtiću, ali i za svu djecu koja su u susjednim vrtićima, jer u našem trenutno nema mjesta. Jedna od dobrih mjera je i projekt „Popodne u vrtiću“, gdje smo u sklopu projekta koje provodi Ministarstvo demografije, a financira se iz Europskog socijalnog fonda, uveli zdravu prehranu i novi pristup rada sa djecom te produžili rad vrtića do 19 sati, pa roditelji koji rade u udaljenim mjestima mogu normalno doći po djecu. Vidjet ćemo što će donijeti troškovi novog vrtića koji je puno veći od sadašnjeg. Nadam se da će Grad moći toliko sufinancirati vrtić da se roditelji djece neće morati dodatno financijski opterećivati. U Klanjcu se također možemo pohvaliti odličnom osnovnom školom, gdje radi jako dobar tim nastavnika, a financiramo i logopedski kabinet za svu djecu sa područja Grada Klanjca. Sufinanciramo prijevoz učenika koji to pravo ne ostvaruju prema pedagoškom standardu tako da sva djeca imaju besplatan prijevoz, čime ujedno brinemo i o sigurnosti djece u prometu. Nadam se da ćemo sve navedene demografske mjere još poboljšavati – optimističan je Brlek. Pozitivni trendovi mogu se jednim dijelom pripisati demografskoj politici Grada Klanjca, ali i pozitivnom gospodarskom okruženju, smatra Brlek. – Imamo jednu generaciju mladih ljudi, koji su ostali živjeti na području Grada Klanjca, što je posljedica naše gospodarske politike. Na tome moramo prije svega zahvaliti našim poduzetnicima i obrtnicima, koji su ostali u Klanjcu, zapošljavaju mlade ljude koji zato ostaju ovdje i osnivaju obitelji. Veseli me da su mlade obitelji ostale ovdje i da imaju djecu – zaključio je Brlek.

Jedna od sretnih obitelji koje su prošle godine dobile novog člana je obitelj Harapin iz Gredica. Petar (34) i Mateja (29) postali su roditelji male Dore koja je prvo dijete u obitelji. – Željeli smo da i naše dijete odraste u mirnom okruženju u kojem smo i mi odrastali, tijekom studija oboje smo živjeli u Zagrebu, ali nas je ipak na povratak povukla misao da nam dijete ima svoje dvorište za igru i neki mirniji način života, barem u svom početku – ispričala nam je obitelj Harapin. Otkako imaju dijete život im se dakako uvelike promijenio. – Dora je postala najvažnija osoba u našim životima i sve što radimo i razmišljamo to je vezano za njenu budućnost. Ajmo reći da je izazovno, ali sve u početku je tako. Izdataka ima, ali kako je Dora prvo dijete u obitelji, imamo veliku pomoć. Financijske troškove uspijevamo pokriti – kaže mlada obitelj. – Vrtić, škola i knjižnica je osnovno što svakom djetetu u početku kroz školovanje treba, i to u Klanjcu imamo. Međutim, ako će se željeti okušati u različitim aktivnostima, mislimo kako u tome pogledu Klanjec zaostaje u odnosu na druge gradove. Nadamo se će i tu doći do promjene – ispričali su nam Harapini koji kažu da bi voljeli imati još djece.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook